RECENSIE: Marcos Valle - The Best of Marcos Valle, Carioca Soul

Marcos Valle – Carioca Soul (The Best Of Marcos Valle)
recensie cijfer 2008-06-13 Wederom verschijnt er weer een hele mooie cd voor liefhebbers van Zuid-Amerikaanse muziek. Eind vorig jaar was daar al de cd van de Braziliaanse Joyce en nu is er een Best of van Marcos Valle, Carioca Soul genaamd. Een uit hetzelfde land afkomstige artiest en componist die van grote invloed geweest is op de bossa nova muziek uit de jaren zestig in Brazilië.

Deze Braziliaanse muziek lijkt steeds populairder te worden in Europa. En dan met name de jazz en bossa nova uit dat land. Het gaat dan niet alleen om hedendaags materiaal maar ook om jaren zestig en zeventig muziek. Een tijdperk dat werd gedomineerd door de populaire muziek uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nu die dominante rol van die muziekstroming kleiner is geworden staan we steeds meer open voor nieuwe muziekstijlen en voorheen, in ieder geval voor ons, onbekende genres. Kijk maar naar de populariteit van de wereldmuziek van de laatste jaren.

Enfin, dit moet geen verhaal worden over de muziekgeschiedenis dus terug naar de muziek. Deze Best of geeft een overzicht van de muziek die Marcos Valle in de periode 1994 en 2008 heeft uitgebracht op het Far Out label. Misschien niet zijn meest invloedrijkste periode maar er staan zeker een aantal prachtige nummers op dit album. Het grotendeels instrumentale ‘Nova Visual’ is daar een voorbeeld van. Ritmisch heel aangenaam en het laat tevens de uitstekende instrumentbeheersing van Valle horen. En die horen we ook terug in ‘Nordeste’. Vergeet bij dat nummer zeker niet om goed naar de solo op de Fender rhodes piano te luisteren. De eerder genoemde Joyce horen we ook nog op dit album. Zij neemt de vocalen voor bij het nummer ‘Valeu’.

Als minpuntje kan het gebrek aan afwisseling genoemd worden. Hoewel het allemaal knappe nummers zijn kan deze cd ook snel gaan vervelen. Iets meer variëteit had dit album nog beter gemaakt. Hij probeert het af en toe wel door bijvoorbeeld eens een computer drumritme te gebruiken zoals in ‘Poweride’. Maar dat is helaas net niet genoeg om het spannend te houden.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Marcos Valle Label:Farout Recordings
Daniel Lohues – Allenig II

Daniel Lohues - Allennig II Daniel Lohues is een verhalenverteller en romanticus pur sang. De lezers...

Lange Frans & Baas B – Verder

Lange Frans & Baas B - Verder Lange Frans en Baas B begonnen in 1997 een project onder de naam D-Men....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT