RECENSIE: Clinic - Do It!

Clinic - Do It!
recensie cijfer 2008-08-20 Do It! Kort maar krachtig is de titel van het nieuwe album van Clinic. Deze band uit Liverpool werd ruim een decennium geleden, in 1997, gevormd. De oorsprong van de band ligt trouwens nog weer iets verder in het verleden; Ade Blackburn en Jonathan Hartley begonnen met Clinic toen hun voormalige band Pure Morning uit elkaar ging. Samen gingen ze tekeer op instrumenten die ze van de vlooienmarkt hadden geplukt; vooral keyboards en orgels. Brian Campbell en Carl Turney kwamen bij de band, er werd een eerste EP uitgebracht – Subeditors Dictate Our Youth - op hun eigen label Aladdin’s Cave of Golf, gevolgd door een tweetal zelfgefinancieerde singles in 1998.

In 1999 tekende de band bij Domino Records, het label waarbij ook het nieuwe album Do It! is uitgekomen. In de loop der jaren heeft Clinic een aantal mijlpalen behaald. ‘The Second Line’, van het debuutalbum Internal Wrangler werd gebruikt in een reclame van spijkerbroekenmerk Levi’s, de band speelde op All Tomorrow’s Parties en tourde met bands als Radiohead en The Flaming Lips en mocht komen opdraven bij Letterman. Een nummer van het vierde album Visitations werd gebruikt in de film Hallam Fou. Na jaren spelen was er ook genoeg materiaal verzameld voor een compilatie-album met b-kantjes en rariteiten, Funf, dat vorig jaar verscheen.

De muziek van Clinic is als een raamwerk, opgebouwd uit afwisselend recht-toe-recht-aan ritmes en rustigere stukken en opgevuld met psychedelische klanken. Het resultaat dat dit oplevert is niet altijd even boeiend. Het nummer ‘Shopping Bag’, waarmee klinkt Clinic als een opgevoerd rammelend gitaarbandje, werkt bijvoorbeeld een stuk prikkelender dan ‘Free Not Free’, een langzaam – om niet te zeggen sloom - nummer waar Ade Blackburns zangpartijen op het onverstaanbare af mompelig klinken. De manier waarop ‘Emotions’ gespeeld wordt, is eigenlijk juist emotieloos en ongeïnteresseerd; hooguit heeft het iets drammerigs.

Sommige bands komen live beter over dan op plaat en Clinic zou heel goed zo’n band kunnen zijn. Niet alleen om de mondkapjes en chirurgenpakjes die ze wel eens willen dragen op het podium, maar ook om te zien welke instrumenten gebruikt worden om hun muziek gestalte te geven. De zelfde nummers waarvan de studio-opnames naar dreinerig en irritant neigen, zouden in de live-uitvoering stukken interessanter kunnen zijn. De elf nummers die Do It! rijk is steken muzikaal gezien zeker niet slecht in elkaar, maar een schoonheidsprijs zullen ze ook niet snel winnen. Wellicht ontleend Clinic haar bestaansrecht dan ook meer aan optredens in chirurgenpakjes, dan aan opnames in studio’s.
Recensent:Ike Breed Artiest:Clinic Label:Domino Records
Blimey! – Are You With Me?

Blimey! - Are You With Me? Blimey! is eigenlijk gewoon Martien van Bergen uit Eindhoven, die als...

White Williams - Smoke

White Williams - Smoke In de VS doet White Williams het goed. De critici zijn lovend en men weet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT