RECENSIE: dEUS - Vantage Point

dEUS – Vantage point
recensie cijfer 2008-04-22 We hebben er even op moeten wachten, maar dan krijg je ook wat! Drie jaar na Pocket Revolution komt het Belgische dEUS nu met Vantage Point, en dat was het wachten zeker waard.

Vantage Point is het vijfde studio album van dEUS en wat stijl betreft erg wisselend. Zo is 'When She Comes Down' vloeiend en rustig, maar het daaropvolgende nummer 'Oh Your God' veel meer als de ‘oude’ dEUS; pittig, minder gepolijst, meeslepend. Het vloeiende op 'When She Comes Down' komt door de keyboards die als een rode draad op de achtergrond van het hele nummer klinken. Hier wordt op het hele album regelmatig gebruik van gemaakt.

Op Vantage Point doet een aantal gastzangeressen mee. Zo hoor je Lies Lorquet van de Belgische band Mintzkov in 'Eternal Woman'. Haar breekbare stem geeft het nummer een lief randje zonder echt een ballade te zijn. Eerste single van dit album is 'Slow', waar Tom Barman eveneens wordt bijgestaan door een zangeres. Ditmaal is de eer aan Karin Dreijer Andersson van The Knife. Haar Zweedse accent is goed te horen en doet een beetje denken aan de IJslandse Björk. 'Slow' heeft een haast hypnotiserende drum die je in hogere sferen brengt. Een absoluut hoogtepunt van het album.

Erg dansbaar en radiovriendelijk is 'The Architect', dat naadloos overgaat in het iets rustigere 'Is A Robot'. De tweede helft van het album is wat melancholischer, met bijvoorbeeld 'The Vanishing of Maria Schneider', de Franse actrice die in 1972 compleet naakt te zien was in Last Tango in Paris.

Het is voor het eerst dat dEUS een album maakt met dezelfde bezetting als tijdens de opnames van het vorige. Het is duidelijk te horen dat het nu meer een band is dan Tom Barman met een verzameling goede muzikanten. Hou je van de dEUS van de eerste albums, dan vind je Vantage Point wellicht niet jouw ding. Het is echter zeker een goed album, wat ook in het buitenland (lees: Amerika) best eens indruk zou kunnen gaan maken.
Recensent:Imre Veen Artiest:dEUS Label:V2 Records
Pioneers of Love - ST

Pioneers of Love - Pioneers of LoveZe bestaan pas sinds de zomer van 2007, maar Pioneers of Love heeft al veel...

El Perro del Mar - From the valley to the stars

El Perro Del Mar - From the Valley to the Stars El Perro del Mar is Sarah Assbring. Deze Zweedse eigenzinnige muzikante...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT