RECENSIE: Arid - All Things come in Waves

Arid - All things come in waves
recensie cijfer 2008-03-25 In 1999 debuteerde Arid met een album dat zich kon meten met de beste Belgische releases van dat jaar. En dat was toch een puik Belgisch jaar, met albums van o.a. dEUS en Soulwax. Het debuut stond dan ook vol met mooie sfeervolle gitaarsongs, waarin ruimte was voor uitwaaierende gitaarlijnen en waarin vooral de heldere stem van zanger Jasper Steverlinck opviel. Qua zang was er een duidelijke invloed merkbaar van o.a. Jeff Buckley en Freddie Mercury. Sommigen deden de band hiermee af als “niet origineel” en “slap aftreksel”, maar dat was absoluut niet terecht. Met het tweede album All is quiet now in 2002 bewees de band een eigen gezicht te hebben, en werd het succes uitgebouwd. Maar toen werd het stil rond Arid.

Jasper Steverlinck nam vervolgens in 2004 een soloalbum met covers op, en dit album bleek zó succesvol (zeker in België) dat Arid even in de ijskast verdween. En nu is er dan eindelijk het derde album van Arid. All things come in waves ligt wat songs en sound betreft in het verlengde van het tweede album. Iets minder ruimte voor experimenten dus, en de nadruk vooral op sfeer. Hierdoor duurt het (opnieuw) wat langer dan bij het debuut voordat de songs je echt pakken. Maar gun je jezelf de tijd voor genoeg luisterbeurten, dan blijkt dat ook dit album weer echte pareltjes bevat. Je wilt namen horen? Nou, laat ik dan in ieder geval het prachtige ‘Words’, de uitstekende single ‘Why do you run’ en het aangrijpende ‘If you go’ vermelden. En voor de liefhebbers van Steverlinck’s solowerk zal het sfeervolle ‘I don’t know where you’re going’ spekkie voor het bekkie zijn.

Sowieso lijkt zijn solowerk van invloed te zijn geweest op het geluid van Arid. Zo is er nu een toetsenist/pianist te horen in het grootste deel van de songs, en klinkt het grootste deel van het album behoorlijk ingetogen. Ook zingt Steverlinck opvallend veel minder krachtig dan op de vorige albums. Op zich vind ik dat trouwens een positieve verandering, al had in sommige songs net even wat meer gegeven kunnen worden om ze nóg beter aan te laten komen. Maar hey, staan wij Nederlanders niet voor niets bekend als azijnpissers?

Arid’s All things come in waves is een prima album, dat de band waarschijnlijk weer nieuwe fans op zal leveren. En nu maar hopen dat het volgende album niet weer zo lang op zich zal laten wachten.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Arid Label:Pias
The Germans – Elf Shot Lame Witch

The Germans - Elf Shot Lame WitchIn 2004 haalt de noiserock band The Germans de halve finale van Humo’s Rock...

Kubus & BangBang – Pie & Mash

Kubus & BangBang - Pie & Mash Het kleurrijke duo Kubus & BangBang verraste begin 2007 menigeen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT