RECENSIE: Last Crewsaders - The Prestige

The Last Crewsaders – The Prestige
recensie cijfer 2008-01-03 Het Nijmeegse Last Crewsaders is geen hiphopcrew, maar een hiphopcollectief. En dat zoals een hiphopcollectief hoort te zijn. Last Crewsaders bestaat namelijk uit dertien leden: Uit rappers, uit beatmakers en ook uit graffiti-spuiters, beatboxers en breakdancers. In 2006 debuteerde het collectief met hun eerste cd, Never Dated en dit jaar kwam het collectief met drie cd’s: De mixtape Invasion Of The Micsnatchers (via Lowereast.nl) en op Statemagazine.nl verscheen Ctrl V.2 EP, ook een remix-album, met remixes van Seda (Osdorp Posse), Spinvis en Skiggy Rapz (o.a. Keynote Speakerz). En nu is er dus The Prestige, het derde album van het jaar en een echte eigen uitgave, zonder al te veel gasten.

De stijl van Last Crewsaders is tamelijk rauw. De beats zijn niet persé hiphop, het neigt meer naar drum ’n bass. Het verraderlijke van drum ’n bass is dat het genre slechts korte tijd erg opwindend is en na deze korte tijd saai wordt en verveelt. En zo geschiedt ook op The Prestige. Muzikaal wordt het vrijwel nergens echt opwindend, slechts een enkele keer dwingt de muziek je oren te spitsen. Nummer 2, ‘Ready 2 Rock’, is zo’n typisch drum ’n bass-nummer. Het begint veelbelovend, maar na een minuutje heb je het wel gehoord. ‘Speak no other Language’ en ‘Rock ‘M’ zijn wel hoogtepunten van de cd. Beide met een rommelige drum ’n bass-beat en een interessant refrein die beklijft.

In een interview uit 2005 op de website van 3voor12 met Nappie, de beatmaker, blijkt dat Last Crewsaders een tamelijk commerciële inslag hebben. Op de (werkelijk prachtige, professionele) website van Last Crewsaders wordt dat enigszins bevestigd, door ringtones voor €0,90 aan te bieden. Het geeft de –naar mijn idee althans- foute kant van hiphop weer: Last Crewsaders profileren zich, ook in hun teksten, groter dan dat ze daadwerkelijk zijn. De teksten blijven beperkt tot ‘de scène’. Rappers E-Rise en Sore als combinatie geeft een vette sound, maar niet voor 17 nummers. Het Engels van de twee heeft een zwaar Nederlands accent en is daardoor echt een storend element.

Bovenstaande kritiek komt over alsof Last Crewsaders met The Prestige een bijzonder slecht album gemaakt hebben. Toch is dit niet waar. De productie is uitstekend, de sound beklijft weliswaar niet al te lang, maar is voor een korte periode toch best lekker en luistert vervolgens weg zonder de luisteraar te bereiken. Voor liefhebbers van drum ’n bass dus, want met name Nappie geeft Last Crewsaders zeker een originele sound.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Last Crewsaders Label:4XM Music
Wu-Tang Clan – 8 Diagrams

Wu-Tang Clan - 8 DiagramsDe Wu-Tang Clan is al een dikke vijftien jaar één van de grote namen in de...

MINUS.PLUS – Demo

Minus.Plus - Demo Acht maanden geleden werd het tijd voor een nieuwe band, met een nieuwe kijk:...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT