RECENSIE: Amy Speace - Songs for Bright Street

Amy Speace – Songs For Bright Street
recensie cijfer 2008-01-03 Dankzij Songs For Bright Street is Amy Speace in Amerika al een hele mevrouw en dat is niet zo verwonderlijk wanneer je het album gehoord hebt. Countryrock avant la lettre, die van rauw en stevig, naar verstild en zacht gaat. De stem van Speace, die het beste te omschrijven valt als een iets minder rauwe versie van Lucinda Williams, past perfect bij de countryrock/pop op Songs For Bright Street.

Het is toch al haar derde album, maar op veel bekendheid kon ze tot voor kort niet rekenen, althans niet bij het grote publiek. In Amerika is haar naam dus gevestigd, maar of Europa gaat volgen blijft de vraag. Het is namelijk typisch Amerikaanse muziek die Speace maakt en dat is niet negatief bedoeld. Het is gelikte countryrock zoals die eigenlijk alleen in Amerika gemaakt kan worden. Toch verdient Songs For Bright Street het om veelvuldig geluisterd te worden. Het staat namelijk boordevol goede songs met een typische stoere vrouw attitude. ”I don’t like men who tell me how to talk and how to dress…I am the real thing” uit 'The Real Thing' en meer van dat soort werk.

De kracht zit hem in de afwisseling en muzikale finesse. Het melancholische en minimaal uitgevoerde 'Make Me Lonely Again' is een prachtig staaltje, waarbij wat gas wordt teruggenomen en de begeleidingsband van Speace het beste tot zijn recht lijkt te komen. Ook Speace is op haar best in de ballads, ze vergrijpt zich echter enigszins aan de Blondie-cover 'Dreaming'. De uitvoering is te zouteloos en één van de mindere momenten van het album. Speace heeft ook helemaal geen covers nodig, ze schrijft zelf namelijk zeer beklijvende songs. De muzikale inkleuring is daarbij weliswaar aan de veilige kant (lees: bepaald niet avontuurlijk), maar wel zeer effectief en kwalitatief meestal ook hoogstaand.

'Water Landing', 'Shed The Skin' en het wonderschone 'Two' zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige songs . Meestal op een muzikale basis van (akoestische) gitaar, bas en drums worden geraffineerd instrumenten als lap steel, banjo of een viool toegevoegd. Luister maar eens naar de prachtige viool op het gememoreerde 'Two'. De viool wordt overigens bespeeld door Soozie Tyrell, sinds enkele jaren vast lid van de fameuze E-Street Band. Dit onderstreept nog maar eens de pretenties van dit album. Hoewel het de vraag blijft of Europa ook massaal overstag zal gaan, is Songs For Brigt Street een enorm veelbelovend album, dat de trouwe volger van Amerikaanse muziek er in ieder geval van zal verzekeren nog vaker te gaan horen van Amy Speace.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Amy Speace Label:Wildflower
Kernkoppen – Terug naar de kern

Kern Koppen - Terug naar de KernEen hoes met een niet echt uitnodigende voorkant: Drie gemillimeterde jonge...

The Dynamics – Versions Excursions

The Dynamics - Version Excursions De uit Frankrijk afkomstige The Dynamics zijn een regelrechte hit in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT