RECENSIE: The Robocop Kraus - Blunders and Mistakes

The Robocop Kraus – Blunders And Mistakes
recensie cijfer 2007-11-26 Heel wat liefhebbers van het strak swingende They Think They Are The Robocop Kraus (2005) zullen bij de eerste luisterbeurt van Blunders And Mistakes van The Robocop Kraus vreemd opkijken. De band die een paar jaar geleden niet helemaal terecht maar desalniettemin door hun label als het Duitse antwoord op Franz Ferdinand naar voren werd geschoven, gooit het op hun nieuweling immers over een heel wat rauwere en experimentelere boeg. Het is onmiskenbaar lovenswaardig dat de band artistiek en commercieel gezien niet voor de makkelijke weg kiest, maar dat maakt van Blunders And Mistakes nog geen groots album.

De echo’s van Talking Heads, Joe Jackson, Echo & The Bunnymen, Art Brut, We Are Scientists en (vooruit) Franz Ferdinand zijn ook op Blunders And Mistakes nog zeker hoorbaar, maar tot direct makkelijk in het gehoor liggende, echt pakkende en dansbare rocksongs leidt het nog maar nauwelijks. De plaat staat juist grotendeels vol met vrij ongepolijste en rijk gearrangeerde composities die meerdere luisterbeurten vereisen wil je er je vinger op kunnen leggen. En dan nog laat de band je regelmatig met een wat rommelige, schreeuwerige, chaotische en halfslachtige song achter.

Toegegeven, alle nummers hebben ergens wel een moment van aantrekking (een pakkende beat, een fijne gitaarsolo of een vrolijk refrein), maar nergens wil het echt urgent worden. Dat zanger/gitarist Thomas Lang niet helemaal lekker bij stem is, helpt daarbij ook niet echt. En hoewel met name het met rondzingende orgels doorspekte en lekker galopperende ‘Gibraltar’, het zacht-hard-zacht-hard nummer ‘Snake’, het bitterzoete ‘Blood On The Pullover’, de afsluitende crooner ‘Ease The Pain’ en ook ‘Standing In The Punchline’ en opener ‘Waiting Above The Ocean’ na verloop van tijd best leuke liedjes beginnen te worden, grijpt de muziek je nergens echt bij de strot.

Een makkelijke en overtuigende plaat levert The Robocop Kraus met Blunders And Mistakes dus niet af. Maar het vijftal toont wel aan over een gezonde dosis lef en experimenteerdrift te beschikken. Nu de hapklare en strakke postpunk een wat ruwer en eigenzinniger indie-randje gekregen heeft, gaat het er misschien niet meer in als zoete koek en wringt de schoen hier en daar wat, maar de band is wel op weg een meer eigen geluid te ontwikkelen. Blunders And Mistakes maakt dan ook vooral nieuwsgierig naar wat komen gaat.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:The Robocop Kraus Label:Epitaph
The Accidents – Summer Dreams

The Accidents (punk) - Summer DreamsDat ze in Zweden van een goed potje rock n’ roll hielden, maakt een band als...

Motion City Soundtrack – Even If It Kills Me

Motion City Soundtrack - Even if it Kills me Motion City Soundtrack is een van die bands die er voor heeft gezorgd dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT