RECENSIE: Berget Lewis - Finally

Berget Lewis - Finally
recensie cijfer 2007-11-26 Jarenlang zingt ze al als begeleiding voor vele bekende Nederlandse acts, deze Berget Lewis. Zo zong ze in Total Touch, Candy Dulfer’s Funky Stuff en in de band van Ruth Jacott. Daarnaast zong ze op albums mee van diverse artiesten en zong ze op de achtergrond bij optredens van Maceo Parker en Van Morrison. En nu, na al die jaren, ligt haar debuutalbum eindelijk in de winkel. Veel toepasselijker dan Finally had dit album niet genoemd kunnen worden.

Het album bevat een ratjetoe aan stijlen. Zo zijn er prachtige soulballads (‘I’ll do anything’, ‘All about me’), is er uptempo ska (het aanstekelijke ‘Let me see ya move’) en vind je er lekkere funky songs (‘Feel this way again’, ‘Boogie night’). Berget etaleert zich hier als een zangeres van internationale allure. Wát een gouden strot heeft deze dame in huis zeg! Wel moet eerlijk gezegd worden dat niet alle stijlen haar even goed liggen. Zo is ‘Where I belong (wanna fly)’ op zich een prima song, maar klinkt haar rap wel een beetje geforceerd. Berget’s prachtstem komt naar mijn mening het beste tot haar recht in de gloedvolle soulballads en in het licht funky materiaal. En de laatste twijfelaars worden anders zeker over de streep getrokken in de afsluitende gospel ‘Precious Lord’. In deze afsluiter, waarin trouwens Carole King’s ‘You’ve got a friend’ fraai verweven zit, hoor je gelijk waar de zangeres het allemaal geleerd heeft: in de kerk dus. En is dat ook niet de leerschool van zo’n beetje alle grote soulzangeressen geweest?

Berget Lewis promoveert met haar debuut in ieder geval gelijk tot een van de groten in ons landje. Hopelijk krijgt ze met dit album de aandacht die ze meer dan verdient.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Berget Lewis Label:Rock Steady Media
Ray Davies – Working Man’s Café

Ray Davies - Working Mans CaféNet als nu het geval is, was er in de jaren ’60 een periode waarin het...

This is a Standoff – Be excited

This is a Standoff - Be Excited Het is typische skatemuziek, wat deze vier mannen afkomstig uit Canada maken....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT