RECENSIE: Grayson Capps - Songbones

Grayson Capps - Songbones
recensie cijfer 2007-11-21 Grayson Capps, de Amerikaanse dichter-van-de-straat en singer/songwriter uit ‘that rotten old town that everybody loves’ (New Orleans) maakte in 2006 diepe indruk op het befaamde Moulin Blues festival in Ospel en het Rhythm & Bluesfestival in Groningen. Capps levert na het verschijnen van zijn tweede album Wall and Ride (recensie) in 2006 in korte tijd een nieuw album af. Althans dat dacht ik, want ik was tot op de dag ontvangst van dit album er van overtuigd een hagelnieuw album van de langharige zanger te hebben gescoord. Helaas, ik heb het mis!

Het album Songbones is namelijk bedoeld als een tussendoortje. Na enig speurwerk blijkt dit cd’tje slechts in een oplage van 5000 exemplaren te zijn verschenen en is eigenlijk alleen maar bedoeld om de die-hard fans van Grayson Capps even snel iets leuks aan te bieden. Een collectors-item dus. De opnames dateren reeds uit 2002 en zijn dus al ruim twee jaren, voordat het debuutalbum If You Knew My Mind is verschenen, op band gezet. Slechts vijf uren hebben de muzikanten nodig gehad om van deze opnamen een schijfje te maken, waarop de nummers op de meest oorspronkelijke manier, akoestisch dus, worden weergegeven. Capps op akoestische gitaar en zang en zijn goede vriend Tom Marron op fiddle en mondharmonica.

De meeste nummers van Songbones zijn in de jaren er na verschenen op de twee eerder genoemde albums Wall & Ride en If You Knew My Mind, maar dat neemt niet weg dat deze opname een niveau heeft waar je helemaal stil van wordt. Ondanks dat er slechts gebruik gemaakt is van drie microfoons, (een voor de zang, een voor de gitaar en een voor de fiddle) klinkt deze opname onvoorstelbaar mooi! Dit album is met afstand het fraaiste wat Grayson Capps tot nu toe heeft uitgebracht en het verrast me dan ook dat hij nu pas met deze opnames op de proppen komt. Nummers als ‘Washboard Lisa’ en ‘Mermaid’ hebben namelijk veel meer emotie en diepgang dan de later uitgebrachte en flink opgepoetste versies. Ondanks dat de cd slechts een totale speelduur van vijfendertig minuten heeft, durf ik dit album zonder blikken of blozen het predikaat ‘meesterwerkje’ op te prikken, maar kan ik dit schijfje vanwege de tijdsduur geen vijf sterren meegeven.

In het voorjaar van 2008 zal het officiële derde studioalbum van Grayson Capps verschijnen. Volgens goed ingelichte bronnen wordt dit zelfs een dubbelcd. We wachten in spanning af, maar mooier als Songbones kan het voor mijn gevoel niet worden.
Recensent:Bert Reinders Artiest:Grayson Capps Label:Hyena Records
This is a Standoff – Be excited

This is a Standoff - Be ExcitedHet is typische skatemuziek, wat deze vier mannen afkomstig uit Canada maken....

The Madd – Ongeneeslijk Beat

The Madd - Ongeneeslijk Beat Rotterdam en Liverpool. Naast het feit dat het beide havensteden zijn hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT