RECENSIE: Asobi Seksu - Asobi Seksu

Asobi Seksu – Asobi Seksu
recensie cijfer 2007-11-15 In tegenstelling tot wat de bandnaam doet vermoeden, komt Asobi Seksu uit New York, en niet uit Japan. Ook al is de bandnaam Japans voor zoiets als speelse sex. Afgelopen zomer was de band in Europa als support-act van Editors. Om ze nu ook te gaan vergelijken met de Editors gaat echter wat ver. Om te beginnen is kiest de band voor een meer lo-fi aanpak, vooral wat betreft de zang en ritmesectie. Soms past dat er goed bij de nummers, soms minder. Vooral wanneer de band kiest voor grootse geluidsexplosies en soundscapes à la Editors en Interpol. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Sooner’. Een fraai nummer, maar in de refreinen worden de drums gereduceerd tot speelgoed.

De al even genoemde zang heeft eveneens te lijden van al het geweld. Zangeres Yuki Chikudate is geen sterke zangeres en mist power. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, getuige de rustige eerste single ‘Walk On the Moon’, maar dat wordt het wel wanneer je als band voor flinke heftige passages. Aan de andere kant, sommige zullen het dromerig noemen, aldus het citaat uit tijdschrift Oor in de begeleidende biografie. En toegegeven, dat gaat inderdaad op voor een nummer als ‘Stay’.

Zangeres Yuki is echter niet de enige die zich laat horen van achter de microfoon, ook gitarist James Hanna laat zich horen. In combinatie met, of gewoon alleen. Zoals te horen op ‘Let them wait’. Dat is niet de enige afwisseling. Sommige nummers zijn in het Japans en andere gewoon in het Engels. ‘Taiyo’ is een heerlijk Japans pop nummertje waarin alles op zijn plaats valt. ‘It’s too late’ gaat echter weer gebukt onder het al even genoemde probleem. Dat betekent overigens niet dat heel het nummer niet te genieten is. De instrumentale stukken zijn dat namelijk zeker wel.

Kortom, zoals wellicht te verwachten viel, is dit echt een liefhebbers cd. Voor de leek is er ook wel wat te genieten, maar voor een groot gedeelte toch net even te alternatief. Het artwork is echter schitterend. Dat maakt wel het een en andere goed.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Asobi Seksu Label:One Little Indian Ltd
Louis Bordeaux – Lets love live

Louis Bordeaux - Lets Love LifeSoms is de maatschappij die een plaat uitbrengt minstens net zo interessant...

Einstürzende Neubauten – Alles Wieder Offen

Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen Het in 1980 opgerichte collectief Einstürzende Neubauten maakt in het begin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT