RECENSIE: Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen

Einstürzende Neubauten – Alles Wieder Offen
recensie cijfer 2007-10-31 Het in 1980 opgerichte collectief Einstürzende Neubauten maakt in het begin van haar carrière vooral een hoop herrie. De instrumenten van de groep bestaan vooral uit industriële attributen zoals buizen, pneumatische boormachines en voorhamers en eigengebouwde instrumenten, die bij voorkeur gemaakt zijn van roestig schroot. De band wil zich hiermee afzetten tegen de bestaande amusementsmuziek en dat lukt vrij aardig. De eerste paar albums en ook de live optredens van de groep slaan in als een bom. Vanaf het album Halber Mensch uit 1985 worden deze aparte “instrumenten” met name gebruikt voor percussie en is er daarnaast ruimte voor normale instrumenten. Ook wordt de muziek meer gestructureerd. Zanger en bandleider Blixa Bargeld is dan inmiddels toegetreden tot The Birthday Party, waarvan ook Nick Cave lid is. Als deze band uit elkaar valt, begint Nick Cave voor zichzelf en Blixa treedt toe tot zijn begeleidingsband The Bad Seeds. Hiervan blijft hij tot 2003 lid. Naast Bargeld bestaat Einstürzende Neubauten momenteel uit Alexander Hacke, N.U. Unruh, Rudolf Moser en Jochen Abeit.

Alles Wieder Offen is de opvolger van het in 2004 verschenen album Perpetuum Mobile. Aan de ene kant is het een typisch Einstürzende Neubauten album, met veel vreemde “instrumenten”, waaronder een ijzeren plaat, metaalpercussie, plastic pijpen, elektrische boor platenspeler (wat dat dan ook zijn mag), metalen staven, glazen en huishoudelijke apparaten. Aan de andere kant is Alles Wieder Offen wel weer een tandje rustiger dan z’n voorganger. Dat is op zich niet erg, want de meeste nummers, ook de rustige zijn vrij goed. Het tweede nummer ‘Nagorny Karabach’ is echter wel erg tam. Dit nummer zou bij wijze van spreken zo op Sky Radio kunnen. Gelukkig staat hier tegenover veel moois, zoals bijvoorbeeld ‘Ich Hatte Ein Word’. Dit nummer is ook erg rustig, maar een beetje stuwend en bovendien met een mooie zanglijn. Eigenlijk is het ook a-typisch voor Einstürzende Neubauten, maar toch past het een stuk beter bij de band dan ‘Nagorny Karabach’.

De overige nummers zijn wel typisch Einstürzende Neubauten. Opener ‘Die Wellen’ bijvoorbeeld begint heel zacht en bouwt dan geweldig op, zowel in volume als intensiteit. Hoogtepunten van Alles Wieder Offen zijn de titeltrack en het geweldige ‘Let’s Do It A Dada’. In dit nummer trekken Bargeld en zijn mannen alle maffe “instrumenten” uit de kast en gaat de band lekker los. Ook een opmerkelijk nummer is ‘Susej’. Hierin wordt de typische Einstürzende Neubauten sound gecombineerd met strijkers, wat opvallend goed uitpakt. Afsluiter ‘Ich Warte’ is vrij rustig en wordt aan het eind iets harder, maar het knalt niet echt. Hierdoor is het album eigenlijk opeens afgelopen en dat is wel jammer.

Alles Wieder Offen is op zich een goed album, maar het is wel wat aan de rustige, soms zelfs tamme kant. Eigenlijk had de plaat wel wat meer hardere nummers in de lijn van ‘Let’s Do It A Dada’ kunnen gebruiken.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Einstürzende Neubauten Label:Indigo Records
Asobi Seksu – Asobi Seksu

Asobi Seksu - Asobi SeksuIn tegenstelling tot wat de bandnaam doet vermoeden, komt Asobi Seksu uit...

Stonefly – Stonefly

Stonefly - Stonefly Nog geen jaar geleden kwamen ze bij elkaar. De vijf heren van de ‘ouderwetse’...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT