RECENSIE: Róisín Murphy - Overpowered

Roisin Murphy - Overpowered
recensie cijfer 2007-10-25 Toen Moloko in 2003 het album Statues uitbracht, lagen zangeres Roisin Murphy en producer Mark Brydon in een scheiding. Deze scheiding zorgde er –eigenlijk toch wel helaas- ook voor dat Moloko zichzelf (voorlopig?) moest opheffen. Roisin ging solo en bracht in 2005 haar eerste cd Ruby Blue uit met producer Matthew Herbert. De cd klonk een stuk experimenteler en minder dansbaar en toegankelijk dan wat we gewend waren van Moloko en de vraag is dan ook gerechtvaardigd of haar nieuwe album Overpowered nog verder van Moloko af komt te staan en of we de contouren al kunnen waarnemen van Roisin als solo-artieste.

Het experimentele en het minder toegankelijke is er op Overpowered in ieder geval weer vanaf. De productie is in handen van Andy Cato (Groove Armada) en Richard X. Roisin klinkt op deze cd als een kruising tussen Goldfrapp ten tijde van Black Cherry, delen van Madonna en, ja, Moloko. Dat is niet haar onoriginaliteit, haar stem klinkt zó herkenbaar in de oren, dat je geneigd bent dit direct te linken aan Moloko. Wat dat betreft tekenen zich die eerder genoemde contouren al af.

Overpowered wisselt ijzersterke discosongs af met gevoelige ballads, met hier en daar helaas ook een stuk minder geslaagde nummers. Want hoewel ‘Movie Star’ best aardig begint en live behoorlijk spectaculair klinkt, stelt het nummer eigenlijk erg weinig voor en staat het bol van de té makkelijke muzikale keuzes waardoor de tenen nogal eens willen krommen. Daartegenover staan nummers als ‘Overpowered’ (fantastisch!), ‘Cry Baby’ en ‘You Know Me Better’ als ijzersterke discoscongs en ‘Primitive’ (goede tekst) en ‘Tell Everybody’ als gevoelige ballads en ook de single ‘Let Me Know’ verdient de aandacht. Een uitstekend popliedje.

Wat blijft staan, is de vraag of Overpowered dan ook een goed album is. Overpowered raak je er helaas niet van, maar Roisin is wel de goede weg ingeslagen. Het opnemen van Ruby Blue schijnt voor haar enorm bevrijdend gewerkt te hebben, maar het album paste haar niet. Overpowered past een stuk beter en laat zien dat ze een goede weg ingeslagen is, maar er nog niet helemaal is. Overpowered nodigt overigens wél uit om op 22 november naar Paradiso af te zakken, want live blijft Miss Murphy (en haar garderobe) een lust voor het oog en het oor en met deze cd kun je live best leuke dingen doen.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Róisín Murphy Label:EMI Music
Pete Philly & Perquisite – Mystery Repeats

Pete Philly & Perquisite - Mystery RepeatsHet kan verkeren. De Amsterdamse producer Piet Perquin (Perquisite) studeerde...

Hooverphonic - The President

Hooverphonic - The President of the LSD Golf Club Vorig jaar deed Hooverphonic een tour-rondje door Nederland om hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT