RECENSIE: Ministry - The Last Sucker

Ministry.gif
recensie cijfer 2007-10-10 Ministry; zestien jaar actief, maar liefst drieëndertig leden versleten, veertien side-projects en elf studio albums. Tijd voor pensioen zou je denken, iets waar het enige originele lid Al Jourgensen het mee eens is en met The Last Sucker het laatste studio album uitbrengt met eigen materiaal. “Ik heb eigenlijk veel betere dingen te doen en weet wanneer ik moet stoppen, dit in tegenstelling tot bands als Aerosmith en Rolling Stones”.

Wellicht speelt ook mee dat het einde van Amerikaans president George W. Bush eraan zit te komen (januari 2009). Deze republikein is namelijk al jaren een grote inspiratiebron voor de band, wat resulteerde in een heuse trilogie; Houses of the Molé (2004) en Rio Grande Blood (2006) en de laatste uitgaven. Hoewel dit allemaal oude koek is heeft het elfde album ook veel nieuws, zo doet Fear Factory’s frontman Burton Bell mee (in ‘Die in a Crash’, ‘End of Days - Part One’ en ‘End of Days - Part Two’) en zien we een cover van The Doors’ ‘Roadhouse Blues’. Wie de band kent weet dat deze altijd wel in zijn voor een rare cover en de geruchten zijn dat er een album vol mee uitgebracht gaat worden.

Ook dit album kenmerkt zich door de vele audio samples die zijn gebruikt, de snelle drumpartijen en onverstaanbare helse vocalen van Jourgensen. Het kleine uurtje muziek is vooral te danken aan het originele lid. Deze heeft in de studio namelijk gezorgd voor de gitaarpartijen, baslijnen, het drum programmeren, producties en zelfs harmonicastukken naast het zingen.

De band is ooit de beginner geweest die industrial en metal heeft samengevoegd en blijft nog steeds één van de leidinggevenden in het genre. Het mag dan niet meer zo rauw en hard zijn als vroeger, maar het nieuwste album laat de zwakke(re) voorgangers in elk geval weer even vergeten en mag zich meten met een klapper als Psalm 69!

Writers Note: Zoals je kunt begrijpen was 13th Planet Records niet echt blij met de cover waar Jourgensen mee aankwam en is het gezicht van meneer Bush weggeconcurreerd in het exemplaar wat ik heb ontvangen. Dit terwijl de president ook al op de eerdere albums vaak figureerde...
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Ministry Label:Suburban Records
Die Krupps – Too Much History Vol.2 The Metal Years

Die Krupps - Too Much History Vol.2 The Metal Years Die Krupps , een van de grondleggers van de Electronic Body Music (EBM),...

Thurston Moore - Trees outside the academy

Thurston Moore - Trees Outside the Academy Thurston Moore : Zanger en gitarist van Sonic Youth, 49 levensjaren jong,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT