RECENSIE: Jim White - Transnormal Skiperoo

Jim White - Transnormal Skiperoo
recensie cijfer 2007-10-08 In de BBC-documentaire Searching For The Wrong-Eyed Jezus, zagen we een man in een afgeragde Chevy Impala rondrijden door het zuiden van de Verenigde Staten. Op zijn zwerftocht, met in de achterbak een Jezusbeeld, kwam hij veel geloof tegen en verder muzikanten als The Handsome Family, Johnny Dowd, 16 Horsepower en The Singing Hall Sisters. Deze man was Jim White, het idee voor de film was ontstaan toen regisseur Andrew Douglas als kerstcadeau Whites debuutalbum met de intrigerende titel The Mysterious Tale Of How I Shouted Wrong-Eyed Jezus kreeg.

Jim White, ook opgegroeid in het zuiden van de VS, in het plaatsje Pensacola, Florida, had er voor het uitkomen van zijn debuutalbum al een veelzijdige carriére opzitten. Als model in Amsterdam, als taxichauffeur in New York, in een poging om een loopbaan als filmmaker te bekostigen, als pro-surfer en als rondzwervend muzikant, weer door datzelfde zuiden. Een flinke portie geluk zorgde ervoor dat de zus van Madonna zijn zelfgemaakte demo in handen kreeg en deze doorsluisde aan David Byrne, die we kennen van The Talking Heads, maar ook van zijn platenlabel Luaka Bop. Met als gevolg dat White’s Wrong-Eyed Jezus bij datzelfde label uitkwam.

Een decennium en een aantal platen verder, kwam onlangs Transnormal Skiperoo uit. Transnormal Skiperoo? Op zijn website geeft White uitleg over deze benaming, die voor hem een gevoel beschrijft. "Transnormal Skiperoo is a name I invented to describe a strange new feeling I've been experiencing after years of feeling lost and alone and cursed. Now, when everything around me begins to shine, when I find myself dancing around in my back yard for no particular reason other than it feels good to be alive, when I get this deep sense of gratitude that I don't need drugs or God or doomed romance to fuel myself through the gauntlet of a normal day, I call that feeling 'Transnormal Skiperoo."

Naast een gevoel, vertegenwoordigt Transnormal Skiperoo ook zeker een bepaalde sfeer. De sfeer die ook te vinden is in Searching For The Wrong-Eyed Jezus, maar ook in die andere film over een zwerftocht door the South, O Brother, Where Art Thou. Met thema’s die te maken hebben met God en alles wat van God los is. Want God is overal in de zuidelijke staten van de VS, in Searching For The Wrong-Eyed Jezus zijn hier mooie voorbeelden van te zien. Op Transnormal Skiperoo is God de onbekende, de onzichtbare in Blindly We Go en “Jesus is the man with the plan… he’s a short haired Mexican friend of mine.”

Dankzij bijdragen van verschillende muzikale vrienden van White, is dit album een mooie afspiegeling van de grote variëteit van de countrymuziek, Jim White laat zien die goed te kennen.
Recensent:Ike Breed Artiest:Jim White Label:Luaka Bop
The Felice Brothers - Tonight at the arizona

The Felice Brothers - Tonight at the ArizonaIk zette dit album voor het eerst op en was even, heel even maar, in...

The Quotes - The Quotes

The Quotes - The Quotes Met de The Quotes is Nederland een rock’n roll band rijker. De groep uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT