RECENSIE: The Quotes - The Quotes

The Quotes - The Quotes
recensie cijfer 2007-09-07 Met de The Quotes is Nederland een rock’n roll band rijker. De groep uit Rotterdam is een ware all-star band met (ex-)leden van onder andere The Apers en Das Oath. Alleen de zanger en gitarist Marcel Haug heeft nauwelijks ervaring met bands. Toch is hij degene die aan de basis van het debuut album The Quotes staat.

Haug schreef een aantal van de nummers en nam deze op in zijn thuisstudio. De nummers werden opgepikt door de drie muzikanten die er wel brood in zagen en samen met Haug vormden ze The Quotes. Midden 2006 bracht de band de eerste 7” uit genaamd Mass Produced en voorafgaand aan het album werd de split 7” met Doug Stanhope uitgebracht.

De plaat trapt af met ‘Life’s like a metaphor’. Dit nummer zet gelijk de toon voor de rest van het album. De sound is een mix van vuige rock’n’ roll waar de scherpe randjes wat van zijn afgeslepen en skatepunk, maar ook de invloed van de hedendaagse poprock zijn duidelijk herkenbaar. Dit laatste komt mede door de vrij cleane zang van Haug. ´Just what I want’ is een goed voorbeeld van een nummer waar de invloed van pop naar voren komt en je denkt even dat je naar de Kaiser Chiefs zit te luisteren.

In een goed half uur worden er dertien nummers voorgeschoteld. Het eerste deel van de plaat is midtempo, maar onder andere de tracks ´She got me´ en ´The Referee´ zorgen voor wat welkome snelheid. Hier komt de skatepunk-achtige sound naar voren. Muzikaal is het niet verrassend. Toch blijven de cliché rockriffs en niet te vergeten de ruige, maar even simpele, solo’s erg aangenaam om aan te horen.

Dan gaan we ineens een paar versnellingen terug met ‘Ultrahigh’. Dit rustige nummer is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, maar past er toch prima tussen. Hier laat Haug zien dat hij een echte songwriter is en gewoon goede ‘liedjes’ kan schrijven. The Quotes schroeven daarna het tempo weer op om af te sluiten met de knaller ´Shut me down’.

De plaat komt in een digipack die er erg goed uitziet. Er zit helaas geen boekje met teksten bij en dat is mijns inziens een gemiste kans om het echt af te maken.

Haug ziet de band meer als eenmalig project: “Ik wil niet aanmodderen met een band die geen doorslaand succes is. Dat is niet mijn opzet." Laten we voor Nederland hopen dat het een succes wordt en dat ze door gaan. Een dergelijke rock ’n’ roll band zou een verademing zijn voor de hitlijsten die nu worden gedomineerd door zouteloze volkszangers.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Quotes Label:My First Sonny Weissmuller
Jim White - Transnormal Skiperoo

Jim White - Transnormal SkiperooIn de BBC-documentaire Searching For The Wrong-Eyed Jezus , zagen we een man...

Peter Pan Speedrock - Pursuit Until Capture

Peter Pan Speedrock - Pursuit Until Capture Peter Pan Speedrock beukt al enige tijd consistent de pan uit. Met meer dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT