RECENSIE: The Vices - Unknown Affairs

Vices
recensie cijfer 2023-09-02 The Vices uit het hoge noorden (Groningen) leveren met Unknown Affairs hun tweede langspeler af. De band treedt op het nieuwe album aan in haar vertrouwde bezetting van Floris van Luijtelaar (zang/gitaar), Jonathan Kruizenga (orgel, gitaar), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums). De plaat is geproduceerd door Roel Blommers en de band zelf.

Vier nummers van Unknown Affairs verschenen in 2022 al op een tien inch vinyl waaronder de sterke opener ‘Strange Again’. Een typisch Vices nummer met een scherpe gitaar, een eigenzinnig orgelgeluid en een vleugje The Strokes. The Vices spelen met stijlen en weten daarbij toch een heel herkenbaar eigen geluid te behouden. De invloeden lopen uiteen van (barokke) pop, garagerock, surf, rock & roll, Britpop, Bowie-glam en exotica.

De ballad ‘Never Had To Know’ is voorzien van een frisse eighties sound en het refrein van ‘Thousand Faces’ klinkt als een knipoog naar Suede. ‘Fooled Away’ is dan weer zwaar georkestreerd en het ritmische ‘I Had A Name’ klinkt aangenaam exotisch en is een echte floor filler!
‘Tomorrow I’ll Be’ is een breekbaar liedje en op de instrumentale - op wat ”Ah-ah-ah-ah’s” na - afsluiter ‘The Spell That Made A Dolphin’ laat de gitarist van dienst horen een aardig potje surf en rock & roll te kunnen spelen. De band is binnenkort weer volop live te aanschouwen in binnen- en buitenland want dan begint ze aan haar ‘Spit It Out! Tour Pt. 2’. Dus gaat dat zien.

The Vices debuteerden in 2019 met de EP Life Grows. Een toepasselijke titel die bovendien een vooruitziende blik vermoedde. Want waar debuutplaat Looking For Faces nogal wat kinderziektes bevatte, laten The Vices op Unknown Affairs een volwassen geluid horen, zonder iets van hun jeugdige charme te verliezen. Kortom, de zijwieltjes kunnen eraf!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Vices Label:Mattan Records
Cover Mudhoney - Plastic Eternity

Mudhoney - Plastic EternityIn 2021 werd het dertigjarig bestaan van Every Good Boy Deserves Fudge...

Cover Petrolio - La Disobbedienza

Petrolio - La Disobbedienza Petrolio , niet te verwarren met de Italiaanse punkband met dezelfde naam,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT