RECENSIE: 21 Eyes Of Ruby - Conquer the World pt. 2&3

21 Eyes of Ruby - Conquer
recensie cijfer 2007-09-04 21 Eyes of Ruby (21EoR) is opgericht in januari 2006 en hebben nu al 1 EP en een strakke dubbelcd op hun naam staan. Deze laatste is een combinatie van de tweede en derde EP die dan ook respectievelijk Conquer The World pt. 2 en Conquer The World pt. 3 heten. Deze unieke collectie van EP’s zal uiteindelijk uit 21 delen bestaan. We zijn dus pas aan het begin van de 21EoR tijdperk.

De band bestaat uit slechts 3 leden, Antoine Pütz (zang, gitaar), Martijn Soeterbroek (drums) en Alex van Damme (bass). De eerste 2 speelden al samen in het meer alternatieve rock/gitaarpop geörienteerde en succesvolle Rosenfeld. Maar na de breuk begin 2006 kwam 21EoR snel ten tonele. Pütz ging van basgitaar naar gewone gitaar en lijkt deze ook succesvol te kunnen bespelen.

21EoR maakt naar eigen zeggen alternatieve, complexe rocksongs. Het luisteren van de eerste cd (Conquer The World pt.2) bevestigt dit maar al te goed. Bestaande uit 8 nummers laat pt.2 merken dat fans van Dream Theater, The Mars Volta en andere ingewikkelde rockbands zich hiermee prima kunnen vermaken. ‘Million Seconds’ en ‘Make a Mess’ zijn uitgebreide en uitgebalanceerde progrock nummers met veel tempowisselingen. Daaropvolgend doen de drie heren van 21EoR het rustiger aan. Vooral ‘24 Again’ past niet echt in het rijtje van complexe rocksongs thuis. Gelukkig duurt dit niet lang, met veel power raast het sterke ‘Too Wild’ voorbij. Bijna aan het eind van de cd staat nog het psychedelische, sterk opgebouwde ‘In Vain/Carmine’. Een nummer met veel charme en originaliteit in dit genre en hierdoor gelijk het beste van het album.

Conquer The World pt.3 begint daarentegen erg zwak. Een slap, Amerikaans klinkend hardrock geluid krijgt meer de overhand. Het snelle, agressieve en progressive wordt een beetje verlaten. Zo houdt dit deel van het album, met zijn 6 nummers, slechts 2 echte sterke nummers over. ‘Unfold Your Mind’ is een 10 minuten durende rocksong met veel sterke afwisseling en potentie. ‘Memories of Pain’ blijft in je hoofd hangen door de sterke zanglijn die Pütz bij dit nummer hanteert. Als je na een jaar samenspelen dit soort composities kan samenstellen moet je een sterke band worden. Helaas is twee op de zes niet echt een sterk percentage voor het tweede deel van deze dubbelcd.

Conquer The World pt. 2 was al eerder uitgegeven maar moet nu duidelijk extra steun geven aan part 3. Een verstandige keuze, want part 3 alleen zou weinig positiefs meegekregen hebben. Gelukkig komen er nog ‘slechts’ 18 delen van deze serie uit. Een ambitieus doel welke interessant is om te volgen. Welke afslagen en paden 21EoR ook gaat betreden, met part 2 hebben ze al bewezen dat ze intelligente rock kunnen maken. Kom maar op met die andere delen!
Recensent:Jordi Koops Artiest:21 Eyes Of Ruby Label:Eigen Beheer
Jay Colin - Truth and soul

Jay Colin - Truth & SoulDe documentaire Dutch Touch (welke je hier kunt bekijken ) introduceerde...

The Coral - Roots and echoes

The Coral - Roots & Echoes Roots & Echoes , alleen al met de titel geeft The Coral aan dat zij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT