RECENSIE: Stars - In Our Bedroom After the War

Stars - In Our Bedroom
recensie cijfer 2007-09-04 Het Canadese Arts & Crafts heeft een aantal leuke artiesten in huis. Naast Feist, de Broken Social Scene en Phoenix, brengt ook het bandje Stars hun albums uit op dit label. Overigens zijn een paar van de bandleden van Stars ook weer deel van de Broken Social Scene en bracht één van hen, Amy Millan, vorig jaar een goed ontvangen solo album uit. Genoeg kruisbestuiving dus bij Arts & Crafts.

Eerder dit jaar verscheen Do You Trust Your Friends?, waarop Stars de nummers van hun voorgaande album Set Yourself On Fire toevertrouwden aan muzikale vrienden als Final Fantasy, The Most Serene Republic, Junior Boys en Metric, die er vervolgens hun eigen draai aan wisten te geven. Maar de band ging ook weer zelf aan de slag, wat resulteerde in het album In Our Bedroom After The War. Pas eind september komt dit album op CD uit, maar in mp3-formaat is het op internet al te krijgen.

Het eerste nummer van dit nieuwe album, ‘The Beginning After The End’, klinkt als een opmaat van twee minuten voor het nummer ‘The Night Starts Here’, een samenspel tussen mannelijke en vrouwelijke vocalen, tussen lichte klanken en donkere bassen. Kenmerkend voor Stars is een geluid dat heen en weer dwarrelt tussen sprookjesachtig lieflijk en stevige pop rock. Teksten die variëren van filosofisch tot grappig. “Take me to the riot!” klinkt het vol geestdrift in het gelijknamige nummer.

Stars klonken op Nightsongs nog rustig, naar trip-hop neigend, op Heart en Set Yourself On Fire was meer up-tempo indie pop te horen. In Our Bedroom After The War klinkt, hoewel ook herkenbaar, toch weer anders. Zo zou je bij het horen van ‘The Ghost Of Genova Heights’ kunnen denken dat een nieuw nummer van The Scissor Sisters per ongeluk op het album terecht is gekomen. Overigens is dit nummer niet zo zeer kenmerkend voor de rest van het album, het is eerder een vreemde eend in de bijt. Veelal klinken Stars wat symfonischer, orkestraler zelfs. De ballade ‘Barricade’ en titelsong ‘In Our Bedroom After The War’ zijn hier goede voorbeelden van en allebei prachtnummers.

In Our Bedroom After The War is eigenlijk een prima herfstalbum, met de melancholie van een zomer die alweer voorbij is. Meer dan eerder materiaal van deze Canadezen heeft het wel de tijd nodig. Geen luchtige, zomerse popsongs, maar zeker een paar rijpe herfstappeltjes.
Recensent:Ike Breed Artiest:Stars Label:Arts and Crafts
Chuck Prophet - Soap and Water

Chuck Prophet - Soap and Water Chuck Prophet , niet te verwarren met acteur Chuck Norris of een...

Billy Bob Thornton – Beautiful Door

Billy Bob Thornton - Beautiful Door Billy Bob Thornton was ooit acteur en verruilde een aantal jaren geleden de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT