RECENSIE: Japanese Breakfast - Jubilee

Jap Break
recensie cijfer 2021-07-24 In plaats van een ooglapje heeft Michelle Zauner kakifruit voor haar oog. Ook vallen op de albumhoes, om haar heen, de gele vruchten uit de lucht. Net zoals kakifruit is ook de nieuwe plaat van Japanse Breakfast vrolijk gekleurd. Jublilee is een stuk vrolijker dan de vorige platen, die in het teken staan van de dood.

De moeder van de Amerikaans-Koreaanse zangeres is overleden aan alvleesklierkanker. Troost vond ze in eten en de Aziatische supermarkt. Voor Zauner werkte de boodschappensessie beter dan een therapiesessie. Tijdens het winkelen kwam ze tot de conclusie dat eten het belangrijkste wapen is dat een immigrant heeft om haar eigen identiteit te behouden.

Zauner heeft naar eigen zeggen zes jaar lang gerouwd, maar is klaar voor nieuwe perspectieven. Die probeert ze op de nieuwe plaat te geven. Je hoort dat Zauner de donkere tijd achter haar wil laten, maar op sommige nummers, zoals ‘In Hell’, komen nog wat duistere kanten naar boven.

Niet alle nummers gaan over haar eigen leven, zo heeft ze sommige nummers geïnspireerd op verhalen uit de krant. ‘Savage Good Boy’ gaat over miljardairs die bunkers laten bouwen voor het geval de Apocalyps komt. “And when the city's underwater will wine and dine you in the hollows on a surplus of freeze dried food”.

Hoewel de zangeres niet Japans is, hoor je invloeden uit de Japanse citypop-beweging. De Japanse muziekstroming in de jaren ’80, waar ze westerse funk en disco proberen na te bootsen. Op sommige nummers is het dan ook lastig stilzitten. De plaat is gelaagd, je hoort veel verschillende instrumenten voorbijkomen. Blazers, rare synths en soms heb je het idee dat er een fanfare de studio is binnen gemarcheerd.

Het nummer ‘Be Sweet’ zit in een van de laatste Sims-games. Misschien dat de muziek op deze manier een groter publiek kan bereiken. Japanese Breakfast is er in ieder geval meer dan klaar voor.
Recensent:Freek Morren Artiest:Japanese Breakfast Label:Dead Oceans
Cover Rostam - Changephobia

Rostam - ChangephobiaJarenlang vormde Rostam Batmanglij samen met Ezra Koenig het centrale duo...

Cover Sarah neufeld - Detritus

Sarah neufeld - Detritus Als je aan Sarah Neufeld vraagt wat zij verstaat onder Detritus , de titel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT