RECENSIE: Sarah neufeld - Detritus

Neufeld
recensie cijfer 2021-07-30 Als je aan Sarah Neufeld vraagt wat zij verstaat onder Detritus, de titel van haar derde soloalbum, dan antwoordt zij dat het gaat om de prachtige dingen die gevonden worden nadat er een ramp heeft plaatsgevonden. Wat er ook in je leven gebeurt, er zal altijd iets overblijven dat te mooi is om te laten liggen. Heftige metaforen voor een instrumentale plaat! Nu geeft zij in interviews toe, dat het uiteindelijk aan de luisteraar is hoe deze de muziek beleeft.

Dat dat voor iedereen anders is, laat zich raden. Zo zal het eerste nummer ‘Stories’ niet iedereen doen denken aan verhalen die we onszelf vertellen, terwijl we er niet meer in geloven. Toch was dat de achterliggende gedacht van de artiest. Dat is in lijn met de stemming die overheerst: het album verkent thema’s als verlies, verraad en de leegte na het beëindigen van een lange relatie. ‘With Love And Blindness’ en ‘Shed Your Dear Heart’ behoeven dan ook weinig uitleg.

Het album vond zijn oorsprong in 2015, toen Neufeld in contact kwam met choreograaf Penny Baker, die een compositie van haar tweede album The Grip [2016] op dans had gezet. Drie jaar later toerden zij met hun gezamenlijk bedachte dansvoorstelling Who We Are In The Dark. Neufeld schreef de composities terwijl Baker in stilte de choreografie aan haar toonde. In februari 2020, toen de tour was afgelopen, werden zeven nummers in een studio uitgewerkt en opgenomen. Zij werd bijgestaan door drummer Jeremy Gara, die samen met haar deel uitmaakt van Arcade Fire en Pietro Amato op hoorn met wie ze in haar andere band, Bell Orchestre, samenspeelt. Zij neemt zelf de viool voor haar rekening.

Voor alle duidelijkheid: de viool overheerst. Een enkel gastoptreden van Stuart Bogie op fluit en saxofoon op het afsluitende titelnummer ‘Detritus’ verandert weinig aan deze hegemonie. Hoe mooi het vioolspel ook is, het leidt uiteindelijk tot een herhaling van zetten. De intensiteit die het opzwepende ‘Tumble Down The Undecided’ halverwege het album oproept kan zij niet lang vasthouden.

Neufeld zorgt met haar moderne klassieke derde album voor een aardig uitstapje, waar iedereen zijn eigen gedachten in kwijt kan. Dat zij een klasse apart is staat buiten kijf, maar wat kijken we uit naar haar op de volgende Arcade Fire plaat…
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Sarah neufeld Label:One Little Independent Records
Cover Japanese Breakfast - Jubilee

Japanese Breakfast - JubileeIn plaats van een ooglapje heeft Michelle Zauner kakifruit voor haar oog. Ook...

Cover Stubborn Heart - Made Of Static

Stubborn Heart - Made Of Static Opgestaan is plaatsje vergaan, is het eerste wat er in je opkomt als je het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT