RECENSIE: Coil - Musick To Play In The Dark

Coil
recensie cijfer 2021-03-24 Vrijwel exact tien jaar na het overlijden van Peter “Sleazy” Christopherson, kernlid van Coil, brengt DAIS een nieuwe release uit van Musick To Play In The Dark vol. 1. Het is de eerste heruitgave op vinyl sinds het origineel uit 1999. Er wordt flink uitgepakt met maar liefst twaalf gelimiteerde speciale edities, die door de gouden handjes van Josh Bonati helemaal opnieuw zijn gemasterd. Zelfs het artwork is afgestoft. Maar het is vooral de originaliteit van de muziek die ervoor zorgt dat het album, na ruim twintig jaar, nog steeds overeind blijft.

Het project Coil stopte kort nadat John Balance, Peter’s levenspartner en het andere kernlid, in 2004 tragisch overleed als gevolg van een val. Hoewel er van tijd tot tijd extra bandleden waren, draaide het uiteindelijk om de creativiteit van zielsverwanten Peter en John. Hun legacy wordt met deze uitgave voortgezet door tijdelijke bandleden Thighpaulsandra en Drew McDowall. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan het originele album en hebben niet voor niets de leiding over deze klus.

Musick To Play In The Dark vol. 1 weet nog steeds te boeien. Het album klinkt – ondanks het veelvuldig gebruik van ondertussen hopeloos ouderwetse geluidseffecten als glitch – niet gedateerd. Er spreekt een totaal eigen onheilspellende sfeer uit. Het is een occulte en onfrisse wereld die wordt geopenbaard, als de apostelen van de industrial muziek eind jaren negentig op hun eigenzinnige en weerzinwekkende wijze het ambient genre omarmen. Hypnotisch in zijn minimalistische herhalingen, psychedelisch door de vervreemdende combinaties van samples. Het komt het dichtst bij de ervaring van een drugstrip zonder te slikken, spuiten of snuiven. Moon music zoals ze het zelf noemen. Net als op hun meesterlijke debuut Scatology [1984] en opvolger Horse Rotorvator [1986], staan de teksten ook hier bol van de homo-erotische en druggerelateerde verwijzingen. Het is echter meestal de diabolische voordracht van de poëzie van Balance die de rillingen over je rug doen lopen.

De heruitgave van Musick To Play In The Dark en de vele positieve recensies bevestigen het beeld dat Coil met hun innovatieve gebruik van sampletechnieken van grote invloed is geweest op het elektronische muzieklandschap zoals we dat vandaag de dag kennen. Het is fijn om te beseffen dat nieuwe generaties muziekliefhebbers ook de kans krijgen om daarvan te genieten vanaf fysieke dragers. Dus ogen en/of gordijnen dicht en luisteren maar.
Recensent:Dave Stam Artiest:Coil Label:Dais Records
Cover Kelley Stoltz - Ah! (etc)

Kelley Stoltz - Ah! (etc)Voor menigeen die dacht dat er geen ideeën meer geschreven worden op...

Cover Domenique Dumont - People On Sunday

Domenique Dumont - People On Sunday People On Sunday is een album uit de aquarium categorie; sommigen kunnen er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT