RECENSIE: Daniel Trakell - Warning Bell

Trakell
recensie cijfer 2021-01-11 Ga er maar aan staan als platenmaatschappij, om een Australische singer-songwriter te pluggen in de rest van de wereld. Er lopen alleen in Europa al zoveel van dit soort muzikanten rond, dat je zelfs als liefhebber van het segment moeite hebt om in het dichtbegroeide bos de individuele bomen nog te zien. Toch moet worden gezegd dat het label van Daniel Trakell op charmante wijze deze debutant bij onderstaande recensent onder de aandacht heeft weten te brengen. Het stuurde een CD-R (het album is verder alleen digitaal verkrijgbaar) en een A4’tje waarop de artiest persoonlijk - en in het Nederlands - alle liedjes toelicht. Dat riekt naar mensen die er echt in geloven.

En warempel, Warning Bell ís een sterke plaat. Van begin tot eind weet Trakell te boeien met liedjes die tegelijkertijd ontspannen en emotioneel geladen klinken. De fraaie en meeslepende hoge stem van de zanger, die nergens overdreven of geforceerd aandoet, speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de uitgekiende arrangementen geeft de muziek net wat extra. De nummers rusten op een solide basis van gitaar en drumwerk en worden subtiel verrijkt met violen, pedal steel, Nick Drake-achtige fluitjes en een klarinet. Ondanks een gebrek aan ‘hits’ - eigenlijk mag je daar bij integere artiesten als Trakell geen punt van maken – is het een aanstekelijk album geworden dat bovendien over de kwaliteiten beschikt om langdurig te beklijven.

Zonder er al te veel nadruk op te leggen, laat Trakell in de beschrijvingen van zijn tien liedjes merken dat ze zijn geïnspireerd door grote gebeurtenissen in zijn leven. De echtscheiding van zijn ouders lag bijvoorbeeld ten grondslag aan de single ‘Turnaround’, terwijl het einde van zijn eigen liefdesrelatie de basis vormde voor onder meer het titelnummer. Het album heeft een overwegend bespiegelend karakter, waarbij zaken als kwetsbaarheid en omgaan met verdriet logische thema’s vormen. Meest onroerend in dit opzicht is zonder meer het afsluitende ‘So Long’, dat op zich al fraai is, maar des te indrukwekkender wordt als je weet dat het liedje is geschreven voor Trakells overleden vader. En de muzikant heeft het ook gespeeld tijdens diens begrafenis. Slik.

Toch draait de plaat niet alleen om de treurige kanten van het leven. Het doorgaan en de keuzes die je maakt zijn eveneens belangrijke motieven, zoals ‘Wisdom/Boredom’ direct aan het begin van het album al verraadt - en de muzikant veroorlooft zich met ‘Come To’ zelfs een nummer dat niet direct een betekenis heeft. Het doen geen enkele afbreuk aan de schoonheid van Warning Bell, een van de verrassendste en beste singer-songwriterplaten die we het afgelopen jaar hebben gehoord.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Daniel Trakell Label:Dumont Dumont
Cover Moonchy & Tobias - Moonchy & Tobias III

Moonchy & Tobias - Moonchy & Tobias IIIDriemaal is scheepsrecht moet het duo Moonchy & Tobias gedacht hebben....

Cover Living Room Heroes - Trouble In Mind

Living Room Heroes - Trouble In Mind Trouble In Mind is het derde album van Living Room Heroes . De band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT