RECENSIE: Pig Destroyer - The Octagonal Stairway

Pig Destroyer
recensie cijfer 2020-11-15 Wat ooit in 1997 als een grindcoretrio begon, is tegenwoordig uitgegroeid tot een volwaardig vijftal. Een vijftal dat in de bovenste regionen van de grindcore opereert en zodoende ook echt wel een naam heeft opgebouwd. Dat is natuurlijk Pig Destroyer, een naam die ze overigens kozen omdat ze van mening waren dat ‘Cop Killer’ of ‘Cop Destroyer’ niet tactvol was. De muziek is verder allesbehalve tactvol. Ze leveren topkwaliteit grindcore, doorspekt met een voorliefde voor iedere vorm van teringherrie (in de positieve zin van het woord). Daarnaast blijven ze met hun kop boven het maaiveld omdat ze een vijfde man in dienst hebben die verantwoordelijk is voor samples en andere elektronische effecten. Nieuwste EP The Octagonal Stairway geeft hier een solide demonstratie van.

In een tijdsbestek van 25 minuten gaat de EP twee kanten op. De eerste drie tracks laten Pig Destroyer horen als het grindcorebeest dat we kennen. Het betreft hier de titeltrack, ‘The Cavalry’ en ‘Cameraman’. Ze halen er werkelijk alles uit: het geluid is modderdik, de nummers zijn genadeloos rauw en doen in dat opzicht ook terugdenken aan de dagen van Explosions In Ward 6 en Prowler In The Yard. Ook de eerder besproken vijfde man, Blake Harrison, laat van zich horen met effecten, zonder dat het overheersend is. Het vormt allemaal één solide en agressief geheel, met telkens weer als climax een stoomwals-breakdown, die het bloed van Slipknot-fans zal laten koken. Op een goede manier, welteverstaan.

De tweede helft neemt met B-side noise tracks een wending waar grindcore-puristen zullen afhaken. Het is ook gewoonweg een andere tak van sport. Goed, het ligt ergens wel in elkaars verlengde en tegenwoordig heeft iedere grindcoreband wel een langer en langzamer nummer in een tracklist. Zij het enkel al voor de variatie, waarbij dan meer een doom- of stonersound wordt opgezocht. Deze drie tracks van Pig Destroyer zijn volop industrial, waarbij ‘News Channel 6’ eigenlijk nog het beste te zien is als een intermezzo. Een overgang naar het industriële gedeelte, waarop eerder genoemde Harrison volledig tekeer gaat met zijn samples en drone beats. Noem het de ballenbak voor Harrison.

Zowel ‘Head Cage’ en vervolgens het elf minuten durende ‘Sound Walker’ zijn enerverende stukken werk, waarbij de droney geluiden bijna als een hypnose op je inwerken. Leuk detail is overigens dat op de laatstgenoemde track ook ene Igor Cavalera mee doet. Inderdaad, de broer van. Igor doet het niet alleen als drummer goed, maar blijkbaar ook als producent van dit soort geluiden. En toch, met elf minuten is ‘Sound Walker’ aan de té lange kant, aangezien de laatste minuten letterlijk voorbij zoemen. Hierdoor heeft het niet dezelfde intensiteit van de eerste drie nummers, die je tegen het einde van dit nummer al lang vergeten bent. The Octagonal Stairway van Pig Destroyer laat een band horen die werkelijk alle registers opentrekt en niet voor een experiment terugdeinst. Maar ten koste van wat? Een betere afwisseling van de tracklist had deze EP toch net iets naar een hoger niveau getild.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Pig Destroyer Label:Relapse
Cover Fit For A King - The Path

Fit For A King - The Path Fit For A King staat weliswaar niet voor op de barricade, qua baanbrekend...

Tyler Bryant

Tyler Bryant & The Shakedown - Pressure Zeven jaar na het ijzersterke debuut Wild Child maken Tyler Bryant &...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT