RECENSIE: Boris & Merzbow - 2R0I2P0

Boris
recensie cijfer 2021-03-08 Het Japanse Boris is ongrijpbaar. De muziek van het trio stuitert per album een onverwachte kant op. Het varieert van redelijk toegankelijke poprock naar postrock, punk en zelfs metal. Het gebruik van drones is Boris ook niet vreemd. De Japanners zijn zeer productief en het aantal releases is omvangrijk. Er wordt daarnaast ook regelmatig de samenwerking gezocht, zoals er ooit met de befaamde dronemeesters van Sunn O))) een bijzonder fraai album werd opgenomen. Samenwerkingen met landgenoot Merzbow (Masami Akita) liggen, op basis van afstand, wat meer voor de hand en is al dan ook heel wat vaker voorgekomen. De Japanse geluidskunstenaar is nog vele malen ongrijpbaarder, want de elektronische geluidscollages die hij produceert zijn helemaal van een andere planeet. Zijn ‘muziek’ op de onvoorstelbare hoeveelheid releases moet je meer zien als een abstract schilderij, waar je de beelden zelf bij moet invullen.

Onder de naam Boris With Merzbow hebben ze samen hun achtste album opgenomen met de titel 2R012P0. De ‘songs’ zijn tracks die Boris al eens eerder opnam en de meeste komen van het album Love & Evol uit 2019. Om een indruk te geven van wat we horen op dit album: we horen Boris haar alternatieve rock spelen, maar daaroverheen horen we constant schurende en krassende geluiden alsof je naar je muziek probeert te luisteren terwijl de buurman in de muur aan het boren is, er voor je huis iemand met een slijptol bezig is en dat je daarnaast ineens een acute vorm van ernstige tinnitus hebt gekregen. Mooi kunnen we het niet noemen wat er op 2R012P0 te horen valt, intrigerend is meer het juiste woord, wat dan weer blijkt uit het feit dat je het toch telkens weer opzoekt. Zoiets als iemand met hoogtevrees die toch gaat parachutespringen.

Laten we proberen te krenten uit de pap te halen. Zo is in een nummer met de naam ‘Journey’ een loom wiegend liedje waarin de verleidelijke stem van Wata een mooi soort hypnotiserend dreampoplaagje neerlegt, ondanks dat het gepiep en gekraak hier iets te veel op de voorgrond ligt. Beter past het in ‘Uzume’ dat een echte metaldrone bevat en omdat het gepiep veel meer naar de achtergrond wordt gedrongen is dit een veel beter te beluisteren track. Het doet dan ook wel wat denken aan het werk van Boris met Sunn O))). Meer metaldrones zijn er te horen in een handjevol andere songs en zeker in de laatste drie lange tracks. Soms past het en soms wordt het wat teveel noise, zoals in ‘To The Beach’, terwijl de lome opener ‘Away From You’ het zoekt in de Japanse sferen.

Liefhebbers van Merzbow, vinden het misschien wel wat te toegankelijk en fans van Boris pakken waarschijnlijk toch eerder de platen van de band zelf, die zijn er tenslotte meer dan zat. 2R012P0 is soms wat teveel van het goede, ondanks dat het wel intrigerend is en je telkens de neiging hebt het nog weer eens op te zetten. Het is eigenlijk net als met een abstract schilderij; het raakt je of je hebt er helemaal niets mee. En oh ja, hadden we het al gehad over het krassen van krijtjes op het schoolbord….
Recensent:Jan Didden Artiest:Boris & Merzbow Label:Relapse
Cover The Smashing Pumpkins - CYR

The Smashing Pumpkins - CYR The Smashing Pumpkins is wereldwijd een van de meest succesvolle bands van...

Cover Juan Juan - New Mexico

Juan Juan - New Mexico Juan Juan is het alter ego van Gertjan van de Geer. Zijn op een vier sporen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT