RECENSIE: Theo Lawrence - Sauce Piquante

Lawrence
recensie cijfer 2020-06-02 Met Sauce Piquante brengt Theo Lawrence een album vol tijdloze muziek uit. De stijl van de plaat ligt in lijn met zijn debuutalbum Homemade Lemonade uit 2018. Het is “een poging mezelf te meten met hen die tijdloze songs hebben geschreven, liedjes die blijven voortbestaan”, aldus Lawrence.

Zonder de plaat ooit gehoord te hebben, is het een feest der herkenning. Het heeft de storytelling van country, de rauwheid van soul en de energie van rock ’n roll. Alsof dat nog niet genoeg is, komen allerlei andere Amerikaanse genres voorbij: swamp, cajun en bluegrass. De rock ’n roll is onmiskenbaar aanwezig in het swingende ‘Let’s Go Down To Bordeaux’. De storytelling is goed terug te horen op ‘Judy Doesn’t Live Here Anymore’, waar Lawrence doorleefde stem goed past bij het ontroerende verhaal van een postbode met een kleine crush op Mrs. Judy. Zijn hart klopt nog steeds sneller bij haar “last little house on the dirt road”, ook al heeft het onkruid de ramen overwoekerd en is er een plank voor de deur gespijkerd.

Na een aantal nummers die enigszins op elkaar lijken, zorgen met name de gitaarriffs op ‘N.O.I.S.E.’ en de swampy baslijn op ‘Adelita’ voor wat afwisseling. Ook ‘Petit Cœur’ valt op. Het is een dansbaar Franstalig nummer met tweetalige refreinen: “You make my little heart drop/Make mon petit cœur stop/Don’t go breaking my heart.” Voor Lawrence is deze combinatie niet zo opvallend. Met een Franse vader en een Canadese moeder beheerst hij beide talen perfect. Voor de kenner lijkt de gitaarsolo in dit nummer op die uit ‘Made In Japan’ van countryzanger Buck Owens. Gitarist Thibault Ripault is verzot op Don Rich, die jarenlang Owens’ gitarist was. Drummer Bastien Cabezon, bassist Olivier Viscat en toetsenist Julien Bouyssou kennen die muziek echter niet, waardoor het nooit imitatie kan worden.

Dit album klinkt alsof autodidact Lawrence toch stiekem in de leer is geweest bij grootheden als Johnny Cash en Elvis. Hij laat oude tijden herleven zonder zijn authenticiteit te verliezen. Het enige wat ontbreekt, is een nummer dat eruit springt. Een favoriet zoals ‘Heaven To Me’ op voorganger Homemade Lemonade. Dat had Sauce Piquante net dat extra beetje pit gegeven.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Theo Lawrence Label:BMG France
Eamonn

Eamonn McCormack - StorytellerDit jaar is het in juni precies vijfentwintig jaar geleden dat de Ierse...

Cover Ariel Pink - Archive Cycle 2

Ariel Pink - Archive Cycle 2 Tussen 1999 en 2004 nam de eigenzinnige artiest Ariel Pink als Ariel Pink’s...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT