RECENSIE: School Is Cool - Things That Can`t Go Right

School Is Cool
recensie cijfer 2020-04-14 Het is even schakelen als je deze Belgische band nog kent van spannende en creatieve nummers als ‘The World Is Gonna End Tonight’ en ‘Black Dog Painting’. Dit nieuwe album Things That Don’t Go Right van School Is Cool, gaat meer in de richting van War On Drugs of soms zelfs Bruce Springsteen, maar dan met een eigentijds sausje. Er zijn veel Americana invloeden te horen, maar dan wel van het spannendste soort. De nummers blijven stuk voor stuk boeien van begin tot eind. Dat dit geen alledaags bandje is, dat wisten we al. Zelf omschrijven ze hun muziek als Barok pop. De andere muzikale lijn, veel minder elektronisch, die op het vorige album Good News al is ingezet, wordt op dit album verder doorgetrokken. Die prachtige stem van Johannes is er één om verliefd op te worden en ook de samenzang met toetseniste Hanne, op nummers als ‘Close’, is zeer geslaagd te noemen.

Het is een perfect album voor een Amerikaanse roadtrip. Dakje open en cruisen maar over de route 66. We beginnen rustig aan met ‘Fifty Percent’, daarna mag het gaspedaal iets verder ingetrapt worden met ‘Close’. Ondanks de titel, klinkt ‘Thunder And Lightning’ verrassend zonnig. Met die extra percussie wordt het net wat swingender. Een van de mooiste nummers op de plaat is toch wel ‘On The Halfway Line’. Met prachtige zangmelodieën, het geluid van een kerkorgel en een fraaie dubbele gitaarsolo klinkt het na één luisterbeurt al als een klassieker. Nummers als ‘Right Here’ en ‘The Book Of Yearning’ halen het tempo dan een beetje uit de plaat en dat is wel een beetje jammer.’ Married At First Sight – Australia’ klinkt eindelijk weer een klein beetje (Old)School Is Cool, met twee subtiele gitaarpartijen die elkaar aanvullen en het geluid van de synthesizer die dit omlijst.

Opvallend aan ‘Masculinity’ is het pakkende synth-riedeltje dat bijna het hele nummer doorgaat. Het wordt ook als soort van instrumentaal refrein gebruikt. Wat óók het hele nummer terugkomt is een soort van jaren tachtig computerspel geluid, maar dat melige piew piew had best achterwege gelaten mogen worden. Al vroeg in dit nummer begint het instrumentale slotstuk, waar een kleine versnelling plaatsvindt en opbouwt tot een lichte apotheose aangevuld met trombone, om dan weer te eindigen in een lange fade out. Het begin van afsluiter en titeltrack ‘Things That Don’t Go Right’, lijkt wel verdacht veel op ‘Madder Red’ van Yeasayer. Het gaat dan vooral om de melodie in de oooohs. Halverwege krijgt dit nummer in één keer een compleet andere wending en wordt er nog even alles uit de kast gehaald met wederom een prachtige opbouw. Uitermate geschikt om een complete festivalweide mee te laten zingen en klappen. Een mooi slotoffensief van dit sterke nieuwe album van School Is Cool.
Recensent:Johan Kramer Artiest:School Is Cool Label:News
Cover Klangstof - The Noise You Make Is Silent

Klangstof - The Noise You Make Is SilentVerhuizen naar de middle-of-nowhere in Noorwegen is een regelrechte ramp...

Cover Nada Surf - Never Not Together

Nada Surf - Never Not Together Op het negende studioalbum van Nada Surf is alles bij het oude gebleven. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT