RECENSIE: Josienne Clarke - In All Weather

Josienne
recensie cijfer 2020-10-27 Een plaat die begint met een prachtige keyboardmineur, dat kan haast niet mis gaan. En inderdaad, het solodebuut van Josienne Clarke is tot en met de laatste seconde fraai. De onderwerpen die zij bezingt, lenen zich ook precies voor een album dat wel wonderschoon móet zijn. In korte tijd zag het leven van de Britse er heel anders uit; ze trok de stekker uit haar muzikale partnerschap met Ben Walker, beëindigde haar liefdesrelatie en verruilde het immer dynamische Londen voor een vrij afgezonderd bestaan op het Schotse eiland Bute. Daar had ze veel om over na te denken.

Weinig verrassend dus dat In All Weather een reflectief karakter heeft, vooral op het gebied van de liefde. Al uit de eerste regels van het openingsnummer blijkt dat haar stukgelopen relatie de nodige littekens heeft achtergelaten: ”Cruel and random love, life is cruel”. Waarom ze zo plotseling met haar oude leven brak wordt gedurende het album vordert steeds begrijpelijker. We leren haar ex-geliefde kennen als een egoïstisch en zelfs manipulatief persoon. Zo zingt Clarke in de single ‘If I Didn’t Mind’: ”You’ve got your problems, but I’m the one who needs to change, you’re so angry, but I’m the one who’s acting strangely.” Geen fijne liefdesgeschiedenis, kortom.

Toch klinkt het laatstgenoemde nummer evenals de meeste liedjes op het album vrij lichtvoetig. Als je niet naar de teksten zou luisteren, kan In All Weather blij vlagen ook door voor een vroege aankondiging van de lente (denk: een nog frisse, maar zonovergoten dag in februari). Maar dat valt ook te verklaren vanuit de thematiek van de plaat; Clarke richt zich ondanks alle misère weer op. De donkere wolk uit het fijn melancholische ‘Dark Cloud’ drijft juist weg en de ietwat bittere zelfspot uit het midtempo ‘Slender, Sad And Sentimental’ stemt eigenlijk ook wel vrolijk. De albumtitel refereert niet voor niets aan door zeilen onder alle weersomstandigheden; je moet en wilt verder, ondanks dat het leven soms ook ronduit nare perioden kent. Clarke heeft het mooi in muziek gevat.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Josienne Clarke Label:Rough Trade Records
Cover Coma - Voyage Voyage

Coma - Voyage Voyage Voyage Voyage is het tweede album van het Duitse duo COMA , dat bestaat...

Cover Moon Duo - Stars Are The Light

Moon Duo - Stars Are The Light Het Amerikaanse Moon Duo bestaat uit echtpaar Ripley Johnson (zang en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT