RECENSIE: Wilco - Sky Blue Sky

Wilco - Sky Blue Sky
recensie cijfer 2007-06-11 Bizar eigenlijk. In 2001 zat Wilco bijna aan de grond en durfde hun platenlabel het niet aan om hun album Yankee Hotel Foxtrot uit te brengen. "Te moeilijk", "lastig te verkopen" en meer van dat soort onzin kreeg de band naar haar hoofd geslingerd. Het album bleek naderhand Wilco's terechte doorbraak te betekenen. Wilco promoveerde hierdoor van 'dat bandje van ex-Uncelo Tupelo lid Jeff Tweedy' tot een van de lievelingen van de muziekpers met een alsmaar groter wordende schare fans.

Bij beluistering van Sky blue sky kun je je bijna niet meer voorstellen dat Wilco zo'n zes jaar geleden nog voornamelijk een indie-bandje was. Want wat een klassebak vol uitzonderlijk goeie songs krijgt de luisteraar hier voorgeschoteld! Met de zinsnede "Maybe the sun will shine today luidt Jeff Tweedy het album in opener 'Either way' in. En direct al weet je dat het helemaal goed gaat komen. Onwaarschijnlijk goed gitaarwerk en prachtige melodielijnen pakken de luisteraar namelijk direct in. En het mooie is: de band weet dit niveau het hele album lang vol te houden.

Klonken op de laatste twee albums nog vooral alt country invloeden door in de muziek, deze nieuwste van Wilco bevat een mix van invloeden als The Beatles, The Band en Bob Dylan. Maar dan wel zonder ook maar een moment als een kopie te klinken. Een goed voorbeeld hiervan is 'Side with the seeds', dat begint met een typische Beatles overgang, maar al snel wordt omgebogen naar een typische Wilco song.

En net als je denkt dat de band haar weirde, experimentele haren verloren heeft, komt 'Shake it off' met zijn absurde overgangen als geroepen. Deze licht psychedelische rocksong bevat, net als 'Impossible Germany', bovendien een portie virtuositeit op gitaar waar vele gitaaradepten voorlopig weer even mee vooruit kunnen. Zo staat het album eigenlijk vol met songs die je keer op keer weer weten te raken en/of te verbazen.

Het album is ook verkrijgbaar in een luxe editie, met daarbij een documentaire op DVD. In deze documentaire krijg je wat studio opnames te zien, en onthult Tweedy zijn gedachten achter het maken van zijn nieuwste album. Deze onthult hij eigenlijk ook al in de titelsong: "With a sky blue sky, this rotten time wouldn't seem so bad to me now". Tweedy zit lekker in zijn vel, en wilde de luisteraar op dit album fijne liedjes voorschotelen. Het moge duidelijk zijn dat hij hierin meer dan geslaagd is. Zonder twijfel een van de mooiste platen van het jaar.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Wilco Label:Nonesuch Records
3 Inches of Blood - Fire Up

3 Inches Of Blood - Fire Up the BladesAls ik heel eerlijk ben, toen ik voor het eerst naar ‘Deadly Sinners’...

Asobi Seksu - Citrus

Asobi Seksu - Citrus Playful sex, dat is de Engelse vertaling van Asobi Seksu . Als de muziek net...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT