RECENSIE: k.d. lang - Sing it Loud (met Siss Boom Bang)

k.d. lang and the Siss Boom Bang - Sing It Loud
recensie cijfer 2011-06-19 k.d. lang, inderdaad met kleine letters, is bij velen bekend van de openingceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver (2010), waar ze Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ vertolkte. De Canadese was toen al jaren een belangrijke zangeres in de country. Als gekortwiekte lesbo past ze niet bepaald in het clichéplaatje van de linedansende redneck, maar deze sterke vrouw doet haar eigen ding. Met haar krachtige stem zingt ze ingetogen countrysongs en levensliederen in de traditie van haar grote voorbeeld, Patsy Cline. Haar nieuwe album heet Sing It Loud.

Het album begint met ‘I Confess’, een melancholisch lied dat klinkt alsof het door of voor Roy Orbison gemaakt is. In dit schijnbaar eenvoudige lied zit veel tragiek verpakt, daarvoor zorgt het dramatische arrangement en de veeleisende zanglijn. De Orbison associatie is geen toeval, het is gemaakt als hommage aan de man met wie ze haar eerste grote hit ‘Crying’ zong. Nuchter beschouwd is een zin als “I confess I miss you badly, hold me in your arms and love me madly” natuurlijk geen hogere poëzie. Maar k.d. lang laat het oprecht klinken. Vocaal heeft ze een erg groot bereik, haar stem leent zich uitstekend voor gevoelige liedjes. Haar songs zijn stukjes volmaakte eenvoud en dat geldt ook voor haar teksten, die gaan over gewone mensenleed. Verwacht van haar geen hoogdravende filosofische bespiegelingen over de grote boze buitenwereld.

De muzikale begeleiding op dit album is sober, de basis is vaak niet meer dan een paar tikken op de snaredrum met wat gitaartonen. Af en toe wordt de melancholie wat sterker aangezet door een slidegitaar of orgeltje, bijvoorbeeld op ‘Sugar Buzz’ en ‘Habit Of Mind’. Ze wordt op dit album voor het eerst in lange tijd weer eens begeleid door een band, The Siss Boom Bang. Met deze muzikanten klikte het duidelijk, ze schreef de songs in minder tijd dan ik nodig zou hebben om een cake te bakken.

Aan het einde waagt lang zich aan een sfeervolle cover van ‘Heaven’ van Talking Heads. Dat lied klinkt in deze uitvoering niet als een buitenbeentje op deze plaat. De overheersende klank van de muziek is melancholisch, maar niet deprimerend. Sommige songs klinken zelfs verrassend fris en licht zoals de titeltrack ‘Sing It Loud’. Dit is dan ook een positief lied over mensen die een beetje ‘anders’ zijn. De boodschap is dat die mensen zich niet hoeven te verstoppen, maar trots naar buiten mogen treden. Als iemand weet hoe je barrières kunt opheffen door ze simpelweg te negeren en jezelf te blijven is het k.d. lang wel. Dus volg haar voorbeeld en “Sing It Loud!”
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:k.d. lang Label:Nonesuch Records
Arch Enemy - Khaos Legions

Arch Enemy - Khaos Legions Arch Enemy is al jaren een belangrijke naam in de melodische deathmetal. De...

The Baseballs – Strings n Stripes

The Baseballs - Strings 'n' Stripes De jaren zestig zijn in onze moderne tijden een grote comeback aan het maken....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT