RECENSIE: Ava - Waves

AVA
recensie cijfer 2019-11-11 Het klinkt te bizar om waar te zijn, maar AVA’s eerste album Waves is mede te danken aan de Brexit. Een album dat je mee op reis neemt naar een andere wereld zodra je je ogen sluit. Twee muzikanten die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend, vonden elkaar in hun liefde voor muziek voor film en documentaire. Deze cd is dan ook alleen een debuut in de zin dat zij samen een album uitbrengen. Voor de rest hoor je het resultaat van jarenlange ervaring met muziek in allerlei vormen.

Anna Phoebe, de ene A, leeft voor en met de viool. Haar invloed hoor je terug in de Aziatische sfeer die veel van het vioolwerk karakteriseert. Aisling Brouwer, de andere A, heerst met haar Nederlandse roots over het klavier. Sinds 2015 schrijven zij samen muziek. En dat levert nu dan hun eerste zelfstandige album Waves op. In tien evenwichtige en schitterend gecomponeerde nummers maken ze de luisteraar deelgenoot van hun vlucht uit de chaos rond het vertrek van het VK uit de EU. De dreiging hangt voelbaar in de lucht en de ritmes geven de cadans van de tocht weer. De klok waarmee ‘In Motion’ start en eindigt, zou zomaar van een tikkende tijdbom kunnen zijn. Maar er klinkt ook melancholie in het album door, over datgene wat verdwijnt.

De bas en de synth op het einde van ‘Voyager’ brengen Adventures Beyond The Afterworld van The Orb in herinnering. De overeenkomst zit hem verder alleen in de sfeer van de ontdekkingsreis, want voor muzikale verwantschap moet je eerder denken aan het werk van de Duitse componist en pianist Nils Frahm ten tijde van Spaces. Of aan de klassieker ‘Love On A Real Train’ van het eveneens Duitse Tangerine Dream, wanneer je luistert naar het nummer ‘Into The Deep’. Dat komt voornamelijk door het gebruik van hypnotische herhaling van keyboard riffs. De piano en de viool vullen elkaar bovenal heel mooi aan. Je kan dan ook niet zeggen dat de een of de ander de boventoon voert.

De informatie dat het album is ontstaan vanuit Brexit-angst is niet nodig om van dit album te kunnen genieten. Het is gewoon een prachtige verzameling nummers die geen woorden of zang nodig hebben om je aandacht te pakken en te blijven boeien. Op Waves zijn vele verwijzingen naar de zee, de dichtstbijzijnde andere wereld. Na een onderdompeling van net geen 45 minuten, spoel je weer aan op het strand van de echte wereld. Met het beeld van een mooiere plaats nog vers in de herinnering, valt de realiteit van alledag rauw op je dak. Gelukkig bestaat loop all. Nog één keer dan.
Recensent:Dave Stam Artiest:Ava Label:One Little Indian Ltd
Cover Kyle Craft - Showboat Honey

Kyle Craft - Showboat Honey ”There is not a single thing in my life that has affected me more than the...

Cover Uzeda - Quocumque Jeceris Stabit

Uzeda - Quocumque Jeceris Stabit Als je dacht dat Tool het alleenrecht heeft om een lange periode van stilte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT