RECENSIE: WOLKEN - WOLKEN EP

WOLKEN
recensie cijfer 2019-05-30 Wanneer je eens in de zoveel tijd de moeite neemt om je opgebouwde muziekcollectie te ordenen of te inventariseren, kom je langs albums die je al bijna was vergeten. Zo vond ondergetekende onlangs een editie van magazine The Music Whisperer, met daarin het in 2012 verschenen debuutalbum Comfort Zones van singer-songwriter Robin Block. Hoewel het album wist te overtuigen, bleef een opvolger uit. Block werd theatermaker bij Project Wildeman en publiceerde dichtbundel Bestialen. In tegenstelling tot het Engelstalige debuutalbum zocht Block het in de Nederlandse taal. In die liefde voor de Nederlandse taal vonden Block en singer-songwriter Rita Zipora elkaar en er werd, nadat bleek dat ze ook nog eens in dezelfde straat woonden, besloten om samen muziek te maken. Onder de naam Wolken horen we op de titelloze EP het resultaat.

Bij het beluisteren van de EP is het eigenlijk de vraag, was de naam van dit project er al en werden daar de liedjes op gebaseerd, of kwam die naam bij het duo op na het beluisteren van het net opgenomen werk. Welke volgorde het ook is geweest, de zeven dromerige liedjes, die voornamelijk leunen op het geluid van een akoestische gitaar en langgerekte synth-tonen, met daar bovenop de twee uitstekende, bij elkaar passende stemmen van Block en Zipora, zorgen er voor dat je je een klein half uur tussen de wolken aan een helderblauwe hemel waant. Zonder overigens in een saaie voorspelbare vlucht terecht te komen, want de zorgvuldig samengestelde liedjes kennen voldoende variatie en de teksten, die als uitgangspunt het achterlaten van ‘overbodige’ bagage hebben, houden je ook bij de les.

Regelmatig borrelt de vergelijking met het werk van Spinvis op, niet alleen wanneer de stemmen samen klinken, zoals ook Eric de Jong en Saartje van Camp dit op platen van Spinvis doen. Het materiaal op deze EP lijkt soms met het ingetogen werk van Spinvis in het achterhoofd geschreven. Een goed voorbeeld hiervan is de korte afsluiter ‘Overkant’, waarbij de productie zelfs klinkt als die op Spinvis` ‘Trein Vuur Dageraad’. Zoals Spinvis weet te fascineren met onderhoudende teksten die nooit vlak zijn en waarbij er ook wat gevraagd wordt van de luisteraar, zo weten Zipora en Block dit ook te realiseren.

Het duo doet dat bijvoorbeeld op ‘Nieuwe Maan’ dat in tegenstelling tot de ingetogen opener en single ‘Polaroid’ wat experimenteler klinkt. Door het gebruik van een drumcomputer, ben je zelfs geneigd te denken aan een Nederlandstalige versie van een track van Radiohead. Het meest uptempo en toegankelijk is het op ‘Niets Aan De Hand’, waar de prille liefde en de zomer wordt gevierd. Het is een pakkende folkpopsong die de potentie heeft om een zomerhit te worden.

Dromerig, breekbaar en helder zijn woorden die de EP van Wolken karakteriseren. Het debuut van het duo is veelbelovend en het is te hopen dat de Block en Zipora hun andere projecten even aan de kant zetten, om een volwaardig debuutalbum af te leveren.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:WOLKEN Label:Butler Records
Cover Stephanie Struijk - Liedjes Van Een Ander

Stephanie Struijk - Liedjes Van Een AnderAnno 2019 heeft Stephanie Struijk er al een flinke carrière op zitten. Op...

Cover Holy Moly & The Crackers - Take A Bite

Holy Moly & The Crackers - Take A Bite Zet je tanden in het nieuwe album van Holy Moly & The Crackers , de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT