RECENSIE: Evil Empire Orchestra - Start A Fire

EEO
recensie cijfer 2019-06-23 Wanneer je zonder de muziek te kennen, hoort van het debuutalbum van het Belgische Evil Empire Orchestra, zou je kunnen denken dat het hier om een Rammstein-achtige metal band gaat. Het maar liefst acht personen tellende collectief wil met Start A Fire een statement maken en naar eigen zeggen is de plaat dan ook een protestsong. Dat getuigt van genoeg ambitie in ieder geval en zet direct de toon. Zij spelen echter geen metal, maar levendige souljazz en funk.

Aangevoerd door zangeres Kimberly Dhondt voegt de band de daad bij het woord en vuurt elf knallende nummers op je af. Met een driekoppige blazerssectie spettert het koperwerk, ondersteund door een ronkende ritmesectie worden de stomende nummers met verve gebracht. Dhondt doet er nog eens een schepje bovenop met haar rauwe soulvolle stemgeluid. De positie van de vrouw, pestkoppen, haantjesgedrag en overspel, het is slechts een greep uit de thema’s die de verschillende liedjes met zich meedragen.

Die klinken dan ook allemaal lekker fel en overtuigend. Het funkende ‘Mariana’, het rockende ‘At War’ of het slepende ‘Dangerous’ zijn slechts een aantal voorbeelden wat je kunt verwachten. Het is overduidelijk dat de band een statement wil maken, maar in hun enthousiasme vergeten ze vaak wat gas terug te nemen. De rustmomenten zijn spaarzaam en meestal geeft het collectief volle bak. Nu wordt je wel heel erg overweldigd door al dat muzikale geweld als de band over je heen dendert. Aan het eind van de plaat lig je snakkend naar adem gestrekt op de vloer. Desondanks is het een overtuigend debuut wat het achttal hier laat horen.

Het moge duidelijk zijn dat Evil Empire Orchestra aardig wat in haar mars heeft en veel van plan is. Dat ze daarmee opvallen en live weten te overtuigen, mag blijken uit de vele festivalboekingen en een televisie optreden bij De Wereld Draait Door. Als de band wat meer balans in hun muziek weet aan te brengen door nu en dan wat gas terug te nemen en het meer te laten ademen, kunnen ze nog eens ver komen..
Recensent:Ronald Kats Artiest:Evil Empire Orchestra Label:Dox Records
Parazol

Ivan & The Parazol - Exotic Post-TraumaticIvan van Ivan And The Parazol heet eigenlijk Iván. Iván Vitáris. Voor de...

Cover Iced Earth - Enter The Realm

Iced Earth - Enter The Realm Het lijkt er op dat Jon Schaffer ergens op zolder een doosje sentiment heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT