RECENSIE: Iced Earth - Enter The Realm

Iced Earth
recensie cijfer 2019-05-28 Het lijkt er op dat Jon Schaffer ergens op zolder een doosje sentiment heeft gevonden. Niet zo heel lang geleden verraste de gitarist en opperbaas van Iced Earth ons nog met verloren gewaande tracks van Iced Earth’s prequel Purgatory en nu krijgen we een heruitgave voorgeschoteld van Enter The Realm, de allereerste EP van Iced Earth, die de natuurlijke opvolger is van het Purgatory plaatje. Op deze eerste EP zijn alleen nog Schaffer en zanger Gene Adam over uit de Purgatory tijd, maar muzikaal ligt het aardig in elkaars verlengde.

Het is duidelijk hoorbaar dat Iced Earth op Enter The Realm nog op zoek is naar een eigen geluid dat, wat ondergetekende betreft, pas echt van de grond kwam met het aantreden van zanger Matt Barlow vanaf het derde album. Toch is het leuk om te horen hoe Iced Earth zich ontwikkelde van een band die Iron Maiden als voornaamste invloed had en daar haar songs aan ophing, naar een van de belangrijkste Amerikaanse metalbands.

Van de zes tracks op de EP, waarvan twee akoestische instrumentaaltjes, zijn er uiteindelijk vier op het titelloze debuut terecht gekomen. Alleen het korte en instrumentale ‘Enter The Realm’ en ‘Nightmares’ werden niet goed genoeg bevonden om het debuut te sieren. Op zich is die laatste geen slecht nummer, maar de wat blafferige zang van Gene Adam op deze track is niet zijn sterkste optreden. Dan horen we liever het afwisselende ‘To Curse The Sky’ dat rustige stukken (mooi gezongen door Adam) met lekkere drukke riffs en loopjes afwisselt. Daarnaast laten vurige tracks als ‘Colors’ en ‘Iced Earth’ horen waar het uiteindelijk met Iced Earth naar toe zou gaan.

Natuurlijk is Enter The Realm, dat dertig jaar geleden uitkwam, vooral voer voor diehard Iced Earth fans. Degene die de originele versie van de EP of het debuutalbum in huis hebben kunnen deze EP gerust laten liggen, of misschien toch nog even wachten op een mooie heruitgave (met extra’s) van het debuutalbum. Maar misschien trekken het nieuwe artwork of de mooie uitvoering op vinyl je wel over de streep.
Recensent:Jan Didden Artiest:Iced Earth Label:Century Media
Cover Evil Empire Orchestra - Start A Fire

Evil Empire Orchestra - Start A FireWanneer je zonder de muziek te kennen, hoort van het debuutalbum van het...

NSD

The Naked Sweat Drips - Pain In Healing Op 21 maart 2018 speelden The Naked Sweat Drips hun afscheidsconcert met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT