RECENSIE: The Naked Sweat Drips - Pain In Healing

NSD
recensie cijfer 2019-07-12 Op 21 maart 2018 speelden The Naked Sweat Drips hun afscheidsconcert met Kristian Strik, die twee maanden later overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Het was het slot van een even droevig, als mooi hoofdstuk in de jonge carrière van de band. Want hoewel de boodschap dat Kristian was uitbehandeld natuurlijk kwam als een enorme dreun, zetten de bandleden alles op alles om nog één album met hun vriend te kunnen maken. Door een meer dan geslaagde crowdfunding actie dook de band in februari 2018 de studio in. Tijdens het afscheidsconcert werden de nummers live gepresenteerd, het uiteindelijke album wordt met de titel Pain In Healing een jaar later uitgebracht.

Het verhaal van het album is dus bijzonder, maar ook muzikaal is het een buitengewoon album geworden. Opvallend is dat de losse nummers op zich niet direct wisten te overtuigen: zo was ondergetekende niet direct onder de indruk van het nummer ‘The Healing’ en waren de nieuwe nummers live tijdens de albumrelease goed, maar nog niet buitengewoon. Maar zet je ze in de context van Pain In Healing en worden ze onderdeel van de muzikale rollercoaster, dan klinkt de muziek ineens heel anders. Dan is ‘The Healing’ opeens een geweldig slotakkoord van een weergaloze plaat en is ‘Mighty Fine’ opeens een nog bezwerender intermezzo. ‘Patient’ (en de bijbehorende reprise) is de uitblinker op Pain In Healing: het nummer begint als een breekbaar luisterliedje, maar wordt langzaam maar zeker opgebouwd tot een symfonische, bijna prog-achtige climax van epische proporties. Heerlijk muzikaal vuurwerk.

Natuurlijk hoor je her en der dat dit voor de band pas de tweede plaat is en dat er hier geen megaproductie achter zit. Maar zo strak en verenigd als de band hier klinkt – mede dankzij de urgentie van het album nog wel sterker dan op hun debuut – is absoluut lovenswaardig. Alle ogen (of liever gezegd oren) zijn gericht op Kristian, maar waar zijn verhaal de basis van het proces en de teksten is, daar doet hij muzikaal precies waar hij goed in is. Zonder echt in de schijnwerper te treden weet hij zijn stempel op de muziek te drukken. Of het nou op het neurotische ‘For Your Own Good’, het wringende ‘Unpleasant Return’ of het emotionele ‘The Healing’ is, zijn toetsen spelen een prachtige rol op het album.

Anderhalf jaar geleden schreef ondergetekende dat de documentaire die gitarist Winand Derks van de Ven over Kristian maakte waarschijnlijk het belangrijkste werk zou zijn dat de band zou gaan maken. Dat is ondertussen ingehaald door de release van Pain In Healing. De rauwe emoties, een emotioneel verhaal en een band die boven zichzelf uitstijgt, zorgen voor een ongekend goed album van Nederlandse bodem, dat alleen maar beter wordt naarmate je hem vaker luistert.

Deze is voor jou, Kristian!
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:The Naked Sweat Drips Label:Butler Records
Cover Iced Earth - Enter The Realm

Iced Earth - Enter The RealmHet lijkt er op dat Jon Schaffer ergens op zolder een doosje sentiment heeft...

Cover Tom Walker - What A Time To Be Alive

Tom Walker - What A Time To Be Alive Tom Walker brak door met de hit ‘Leave A Light On’, een gevoelig liedje wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT