RECENSIE: Maple - Maple

Maple
recensie cijfer 2019-05-25 Maple bestaat uit Jordy Sanger (zang en gitaar), Robbi Meertens (gitaar), Darek Mercks (bas) en Duncan Daalmeijer (drums). De vier spelen al langer samen en noemden zich eerst Orange Maplewood. De bandleden komen overigens uit de bekende Nederlandse bands The Mysterons en Pip Blom. Vorig jaar hebben zij elkaar weer opgezocht en besloten toen om hun debuutalbum Maple in Frankrijk op te nemen.

Al bij de eerste klanken weet je: de heren willen serieus lekkere muziek maken, die nog lang blijft nagalmen in de bovenkamer. Het is de ideale partyband die het in menig zaaltje goed zal doen. Heerlijk testosteron gedreven rock, uitgevoerd door vier brutale Amsterdammers. Wat heb je nog meer nodig voor een feest?

Het intro van ‘Submi$$iv’ liegt er niet om en gaat snel over in power-rock: “command me, I am your slave”, zingen ze en dat klinkt als een prima voorstel. ‘Eat Your Dog’ is een vreemde titel en refereert waarschijnlijk naar the Stooges, waar het ook erg naar klinkt. ”I don’t care, all I wanna do is have some fun”, zingen ze hier en dat is gelijk het motto van dit album. Het geeft ons een kijkje in hun muzikale keuken. Lekker rocken, grappige teksten en een herkenbaar geluid. Mede door de stem van Sanger, die af en toe klinkt als Noel Gallagher (‘Spiders in Yours Dreams’ en ‘The Feeling’), lijkt het op sommige momenten alsof we dit al eens eerder gehoord hebben.

Wat de band onderscheidt van andere (Nederlandse) rockbands is dat zij verschillende muziekstijlen goed onder de knie hebben. De band toont aan dat zij een gevoelige snaar kunnen raken op ‘Mr Wonderday’, maar ook een punkrockexplosie kunnen veroorzaken. Op ‘The Pusher’. Op ‘Ice Cream’ komt dit allemaal bij elkaar. Hier wordt optimaal gebruik gemaakt van tempowisselingen en verschillende instrumenten. Het is vooral het muzikale intermezzo na twee en een halve minuut waar de band laat horen waar zij toe in staat is. De bas van Mercks gaat los en de gitaar van Meertens mag ook even voluit. Het koortje op het einde maakt het nummer af. Dit moet live toch spectaculair zijn, zeker wanneer het publiek “Strawberry, vanilla/ ‘cause I like what I want/ Please bring it to me” mee gaat zingen.

Maple is nergens vernieuwend, maar wel een lekker verfrissend debuut van Nederlandse bodem. Pretentieloos, vol met plezier, humeur en talent. Gaat dat zien!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Maple Label:Butler Records
Cover Josephine Foster - Faithful Fairy Harmony

Josephine Foster - Faithful Fairy HarmonyAnders, zo kunnen we de muziek van Jospehine Foster wel omschrijven. De...

Cover Sister May - Ascent

Sister May - Ascent Sister May is een Belgische alternatieve rockband uit Roeselaere die is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT