RECENSIE: Jeditah - Waves

Jeditah
recensie cijfer 2018-12-31 Dat de School of Audio Engineering niet alleen maar creatieve geesten aflevert die aan de achterzijde van mediaproducties werkzaam zijn, bewijst de debuut EP Waves van Jeditah. Op dit instituut heeft zij zich ontwikkeld om professioneel artiest te worden. Met de advanced course electronic Music op zak, voelt deze zelfbewuste, jonge vrouw zich net zo comfortabel achter de knoppen, als in de warme gloed van de spotlights. Dat komt misschien wel omdat zij er via het muziekgezelschap van haar ouders mee is opgegroeid. Passie voor muziek zit haar duidelijk in het bloed.

Op Waves kun je in een vijftal elektronische songs horen op hoeveel verschillende manieren zij haar stem kan gebruiken. In het middelpunt van de magische en een tikkeltje melancholische muziek staat haar heldere, nette zangstem. Bij het openingsnummer ‘The Night’ begeleidt ze zichzelf op de achtergrond met een donkerdere, mysterieuze fluisterstem. En overal doorheen is haar gesamplede stem vervlochten met elektronische instrumenten, om op te gaan in de soundscape. De subtiele combinatie met cello in de meeste nummers zorgt voor extra sfeer. Die gelaagdheid geeft het album een volle sound waarin veel valt te ontdekken.

Het gemakkelijker in het gehoor liggende ‘You & Me’ balanceert op het grensvlak van pop en alternatieve muziek. Deze track is als eerste single uitgebracht en is van een prachtige video voorzien. De achtervolging door haarzelf in de clip sluit mooi aan bij het motief van het tonen van haar verschillende kanten. Naast de muziek, zang en productie, is zij ook verantwoordelijk voor de songteksten. Heerlijke regels die met een minimum aan woorden een heel verhaal vertellen. “My car broke down. Your answering machine.”. Ze speelt op een vergelijkbare manier met taal als Spinvis, maar dan in het Engels.

‘Differently’ dat er direct op volgt is experimenteler en duisterder. Het doet denken aan het solowerk dat voormalig Depeche Mode bandlid Alan Wilder uitbracht als Recoil. Zelf geeft ze aan door Björk te zijn geïnspireerd. Dat hoor je zeker in een nummer als ‘Horseman’; niet alleen in de uitgebalanceerde productie, maar vooral in de originaliteit van de compositie en de variatie van klanken. Jeditah heeft met Waves een eigen geluid neergezet. Zij blinkt daarbij uit in dosering; een geweldige kracht die maar weinig mensen meteen durven gebruiken. In dat licht is de keuze voor het uitbrengen van een EP gepast. Het doet verlangen naar meer.
Recensent:Dave Stam Artiest:Jeditah Label:It\'s All Happening
Cover Gorod - Aethra

Gorod - AethraHet Franse Gorod is alweer aan haar zesde studioalbum toe. Echte...

Cover For I Am King - I

For I Am King - -I- De Nederlandse metalformatie For I Am King lijkt voor leken misschien een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT