RECENSIE: Macy Gray - Big

Macy Gray - Big
recensie cijfer 2007-05-06 Toen Macy Gray in 1999 debuteerde met het fantastische On how life is stond de R&B wereld even op z’n kop. De uit duizenden herkenbare stem, de unieke voordracht en de soms bizarre teksten (zeker voor dat genre) sloegen in als een bom. Het was een ware verademing om Macy Gray langs te horen komen tussen al die aalgladde fabriekstroep die veel van haar R&B-collega’s de markt op slingerden.

Nu is het 2007, en brengt de boomlange zangeres haar vijfde album uit, getiteld Big. Bij bestudering van de albumhoes valt direct op dat de zangeres zich heeft laten omringen door grote namen. Hoezo ‘big’? Zo produceerde Will.I.Am (Black Eyed Peas) een groot deel van het album, en leverden o.a. Justin Timberlake, Fergie en Natalie Cole bijdragen aan het album. Het zal toch niet waar zijn he? Zal Macy dan tóch aalgladde, commerciële troep gaan uitbrengen?

Opener ‘Finally made me happy’ stelt wat dat betreft al grotendeels gerust. Zelden gooide Macy zóveel soul in haar stem, Zóveel zelfs, dat je schorrevoetend moet toegeven: Dit gelikte jasje staat haar best goed. Zo lang Macy maar de ruimte krijgt om haar eigen vocale invulling te brengen zit het al gauw goed. Maar wanneer Macy wél erg netjes binnen de lijntjes moet kleuren, zoals in het zielloze ‘One for me’, hebben we gelijk de misser van het album te pakken. Een andere minder geslaagde song is ‘Treat me like your money’, dat flarden van Run DMC en Dead Or Alive bevat. Will.I.Am heeft zich in deze song iets teveel laten gaan, en drukt net even te duidelijk zijn Black Eyed Peas-stempel op deze song.

Maar verder valt er een hoop te genieten op dit album. ‘Ghetto love’ (met James Brown intro) klinkt bijvoorbeeld heerlijk eigenwijs zoals we van Macy Gray gewend zijn. En ook ‘Strange behavior’, een soort murder ballad in een funky R&B jasje, is de zangeres echt op het lijf geschreven. En dan hebben we nog ‘Okay’, dat deels door Justin Timberlake werd geschreven. Ook deze song maakt de zangeres zich helemaal eigen. Dat er een mierzoet kinderkoortje wordt opgevoerd in dit liedje (hoe gelikt mag het wezen?) zien we zelfs graag door de vingers.

Zo staan er nog een aantal heerlijke instant hits op dit album dat misschien wel Macy’s beste is sinds haar debuut.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Macy Gray Label:Geffen
Cocorosie - The Adventure of

CocoRosie - The Adventures of Ghosthorse and StillbornAls opener ‘Rainbow Warriors’ zo’n twintig seconden onderweg is, is al...

Bright Eyes - Cassadaga

Bright Eyes - Cassadaga Bright Eyes , oftewel Conor Oberst, heeft er al een heel leven opzitten met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT