RECENSIE: Jack and the Weatherman - The Lucky Ones

Jack and Weatherman
recensie cijfer 2018-06-22 Jack And TheWeatherman een duo dat te maken heeft gehad met een mooi gevalletje van ‘toeval’. Na de middelbare school verloren de mannen elkaar uit het oog, maar wisten elkaar per toeval weer te vinden. En dat heeft erg leuk uitgepakt. Dat dit niet iedereen zomaar overkomt, heeft hen doen besluiten om hun debuutalbum dan ook te vernoemen naar hoe zij zichzelf beschrijven, The Lucky Ones.

De mannen noemen hun album weliswaar The Lucky Ones, maar eigenlijk is er alleen van toeval te spreken met betrekking tot hun ontmoeting, want de rest is een kwestie van hard werken geweest. Zonder een label of management hebben de mannen ontzettend hard aan hun eigen muzikale weg getimmerd. Jack and the Weatherman blijft weliswaar buiten de grote spotlights, maar wordt toch ook in het buitenland opgepikt door een aantal succesvolle EP’s te releasen. Met The Lucky Ones is het, vijf jaar na het oprichten van dit duo, tijd voor het ware debuutalbum, met de grote vraag, waarom is dit niet veel eerder opgepikt?

Het geluid van Jack and the Weatherman is vooral warm, zacht en hartelijk te noemen. Vrolijk op het eerste gehoor, met met meer diepgang tijdens de tweede luisterbeurt, nooit oppervlakkig en de gitaar voert altijd de boventoon.Zoals het duo zelf beschrijft ligt hun muziek gemakkelijk in het gehoor, maar heeft het ook iets te bieden voor zij die er iets uit willen halen. The Lucky Ones wordt geopend met de gelijknamige titeltrack, een nummer waaruit vooral veel dankbaarheid klinkt. En het is die dankbaarheid waar de mannen ons als luisteraar dan ook op willen wijzen door middel van hun teksten: ”We are the Lucky ones, every single one of us, take a look at where you are”. Zoals voor veel muzikanten, blijkt de liefde toch ook weer een onderwerp te zijn dat zich goed laat vertalen in muziek want ook op The Lucky Ones wordt dat onderwerp meerdere malen aangesneden. Neem bijvoorbeeld de track ‘In The Morning Sun’, waar zeer zoetsappig wordt gezongen over het samen wakker worden met een geliefde, terwijl de dag langzaam aanbreekt. Maar het blijft niet bij rustig wakker worden, want er is ook zeker een grote lading positieve energie te vinden op deze plaat in de vorm van uptempo nummers. ‘Change For You’ en ‘Till The Sun Comes Up’ zijn zulke nummers waarop je eigenlijk vanzelf mee gaat wiebelen en tikken. Het is juist dit verschil in energie dat er voor zorgt dat The Lucky Ones geen dipje kent.

Het antwoord op de eerder gestelde vraag waarom dit niet eerder opgepikt werd door het grote publiek, kan eigenlijk niet beantwoord worden. The Lucky Ones is een plaat vol potentiële hits en kan door vele ontvangen worden als een warme omhelzing. Iets wat zeker welkom is ten tijde van zoveel ellende in de wereld. Maar hé, mannen, dit is geen kwestie van geluk, hoor, dit is simpelweg beloond worden voor al het harde werk. En om even zelf voor ‘weerman’ te spelen, er wordt een zonnige toekomst voor jullie voorspeld. Het is jullie gegund, van harte zelfs.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Jack and the Weatherman Label:Glowbird
Cover Various - Johnny Cash: Forever Words

Various - Johnny Cash: Forever WordsOp Johnny Cash: Forever Words zijn een flink aantal onbenutte gedichten,...

Cover Skydive Trio - Sun Sparkle

Skydive Trio - Sun Sparkle Wanneer men spreekt over muziekstijlen als jazzrock, of fusion denkt de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT