RECENSIE: Jaye Bartell - In A Time Of Trouble A Wild Exultation

Jaye'
recensie cijfer 2018-02-15 Jaye Bartell doet in eerste instantie denken aan Malcolm Middleton, maar met een meer poëtische kijk op het leven. Beiden hebben een monotoon stemgeluid, wat ook zijn weerklank vindt in de muziek. Echter, waar Malcolm zich tegenwoordig meer heeft toegelegd op elektronische muziek, zit Jaye volop in de indie/folk. Hoe je het ook precies wil noemen, hij weet een somber muzikaal landschap rond zijn stem te plaatsen. Een stem die zich niet gek laat maken, maar wel duidelijk laat doorklinken van alles te hebben meegemaakt. Het typeert In A Time Of Trouble A Wild Exultation.

De muziek mijmert mee over de haast nonchalante zang van Jaye, maar voert de juiste dramatische toon. Dit zonder de overhand te nemen, waarbij de teksten centraal blijven staan. “Think I picked a bad time to have a good time, hanging upside down”, is zo’n regel die gemakkelijk er tussen uit springt in de openingstrack ‘In A Time Of Trouble’. Of wat te denken van het bijzonder betitelde ‘Caw Caw Caw’, waarbij de grote vraag luidt wie de vogel is. Is dat Jaye zelf, praat hij met de vogel, of toch iemand anders? Het komt er in ieder geval nogal twijfelend uit als hij het heeft over: ”I have come to ruin you.”

Goede vriend van Jaye, Angel Olsen, voorziet zijn stemgeluid van een zoeter randje op ‘Give Erin A Compliment (So Kind)’. Iets wat zorgt voor een fijne afwisseling. “On hollowed nights I feel that I need you, on hollowed nights I know that I don’t need you, what I fear the most above them all, is that I am you.” uit ‘The Wilderness’ geeft het idee dat hij nogal in de war is over zijn persoon en niet echt weet wat hij met zichzelf aan moet. Een gegeven dat ook doorklinkt in het haast akelige ‘Swim Colleen’ .

‘Army Of One’ is een mooi verwoorde track, waarin het leger wordt gebruikt als beeldspraak voor zijn vriendin die er met een ander vandoor gaat. De pijn en het verdriet klinkt door in de gitaarschreeuw halverwege. ‘Mercy’ is daarentegen wel weer recht-door-zee en laat zich niet te veel raden. Een vriendelijker toontje wordt aangeslagen op ‘Ferry Boat’, waarbij een voorstelling gemaakt kan worden aan een waterkant, in het gras met de zon in het gezicht.

“I can’t think of anyone else with whom I’d ever go out of doors.” Dat is waar het op neerkomt op ‘Out Of Doors’, waarop hij eveneens vergezeld wordt door een vrouwelijke stem op de achtergrond. Iets wat met een zekere opzet gedaan wordt, want het wordt vermoeiend om deze stem lang alleen aan het werk te horen. Deprimerend, verlaten en alle zin in het leven wordt uit je getrokken. In dat opzicht is te stellen dat Jaye Bartell zijn emoties goed weet over te brengen. De manier waarop dat gebeurd is iets om doorheen te bijten, maar zodra je dat kunt en doet, stuit je op een tekstueel sterk kunstje met In A Time Of Trouble A Wild Exultation.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Jaye Bartell Label:Sinderlyne
Ayt

Joseph Shabason - Aytche Joseph Shabason zal bij veel mensen geen belletje doen rinkelen. De...

Cover Högni - Two Trains

Högni - Two Trains Daar waar Högni vandaan komt, is hij een grote. Zo groot zelfs dat hij tot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT