RECENSIE: Grandbrothers - Open

Grandbrothers
recensie cijfer 2018-01-03 Grandbrothers is het verhaal van een pianist en voormalige synthesizerbouwer die elkaar vonden in de vleugel. Ieder geluid dat de Duitsers Erol Sarp en Lukas Vogel vastleggen op tape, is afkomstig van de ‘grand piano’ (waar het duo zich gemakshalve ook naar heeft vernoemd). De als jazzpianist geschoolde Sarp beroert de toetsen, snaren en alles wat er verder te beroeren valt op een vleugel. Vogel prepareert het instrument, schrijft er speciale software voor en bewerkt de muziek na op zijn computer.

Vormde het eerste album Dilation uit 2015 een sterk op de leest van labelgenoot Hauschka geschoeide blauwdruk van hun sound, daar klinkt de nieuwe plaat Open een stuk frisser en aanstekelijker. Voor het eerste nummer ‘1202’ dient het kloppende en tikkende werk van de Berlijnse meester van de “prepared piano” nog als vertrekpunt, daarna volgen Sarp en Vogel hun eigen weg.

Een heldere pianomelodie, die per liedje subtiel verschilt, meandert door het hele album en voert de luisteraar langs midtempo stukken als ‘Bloodflow’ en wat tragere gedeeltes, zoals ‘Honey’. Laatstgenoemde zal zeker ook liefhebbers van de succesvolle pianisten Nils Frahm en Joep Beving plezieren.

Tot de beste liedjes behoort ‘Long Forgotten Future’. Hier wordt een fijne balans gevonden tussen jagend en rustiger pianowerk, leunend op al even gradueel in tempo verschuivende beats. ‘Alice’, dat ontroert in al zijn eenvoud, had zeker niet misstaan op de legendarische Yann Tiersen-soundtrack voor Amélie. Ook het daaropvolgende ‘White Nights’ had zo in een sleutelscène van een arthouse-film kunnen klinken.

Zo raakt Open aan veel genres, van (neo-)klassiek en soundtracks tot aan dance-acts als Röyksopp. De titel slaat dan ook deels aan het openstellen van je geest voor verschillende invloeden, zo stellen de muzikanten. Het heeft hen zeker geholpen hun geluid te verbreden en op die manier een puik album af te leveren. Als ze komend jaar de poppodia en festivals nog weten te veroveren, kan Grandbrothers best een mooi plaatsje in het hedendaagse muzieklandschap verwerven.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Grandbrothers Label:City Slang
Cover Snapped Ankles - Come Play The Trees

Snapped Ankles - Come Play The TreesEen hele alledaagse band is het Londense collectief Snapped Ankles zeker...

Cover Quiet Hollers - Amen Breaks

Quiet Hollers - Amen Breaks Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat deze plaat uit zou komen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT