RECENSIE: Shawn James & The Shapeshifters - On The Shoulders Of Giants

Shawn
recensie cijfer 2017-12-27 De Amerikaanse zanger Shawn James heeft een indrukwekkende gospelstem. Geboren in 1986, maar hij heeft een bereik alsof hij al een leven lang aan tegenslag achter de rug heeft. James nam reeds een aantal albums op en is in Nederland een graag geziene gast. Daarbij doet hij vooral het kleinschaligere clubcircuit aan. Zijn laatste plaat On The Shoulders Of Giants stamt al uit 2016, maar viel nu nog bij ons in de brievenbus.

Op deze plaat zet hij zijn gospelstem goed in. Als een jankende wolf bezingt hij zijn emotionele pijn vanuit zijn tenen. Bijvoorbeeld op een nummer als ‘Lift Us Up’, waarbij James bijna a-capella begint met zingen. Op de achtergrond wordt er zachtjes op een gitaar gepingeld. Dan komen de drums en een ondersteunende slidegitaar. James zijn uithalen worden langer. Tekstueel roept James de Heer op om de slechtheid uit de mensen te halen. De sfeer die het nummer oproept is duister en je ziet Shawn James al als half mens, half wolf het nummer vertolken in een verlaten bos.

Qua stijl doet Shawn James het meeste aan Jamie N Commons denken. Dat is ook een jonge gast die met zijn volle stembereik de combinatie van gospel en rock tot in de vingers beheerst. Waar Jamie N Commons echter flirt met hiphop en pop, heeft Shawn James een voorkeur om meer in de richting van de gothic te bewegen. Dat maakt zijn muziek minder toegankelijk. On The Shoulders Of Giants moet het vooral van de vocale kracht van Shawn James en de sfeer die zijn nummers oproepen hebben. Er staan geen écht goede liedjes op de CD. Als muzikant krijgt Shawn James zonder aarzeling het voordeel van de twijfel. Om als CD te overtuigen heeft On The Shoulders Of Giants nog wat extra nodig.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Shawn James & The Shapeshifters Label:Eigen Beheer
Cover Quiet Hollers - Amen Breaks

Quiet Hollers - Amen BreaksEigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat deze plaat uit zou komen....

Cover Kryptonite - Kryptonite

Kryptonite - Kryptonite Kryptonite is een Zweedse band die, net als zoveel bands tegenwoordig, haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT