RECENSIE: Tom Principato - Robert Johnson Told Me So

Principato
recensie cijfer 2014-01-17 Hoewel de beste man inmiddels al 38 jaar actief is gaat er bij ondergetekende niet meteen een belletje rinkelen bij de naam Tom Principato. Dat de Amerikaanse gitarist in de titel van zijn laatste wapenfeit refereert naar de legendarische Robert Johnson zorgt er echter voor dat het puntje van de stoel wordt bereikt. Wanneer Robert Johnson Told Me So de cd-speler in gaat wordt duidelijk dat we bij Tom Principato niet hoeven te rekenen op de deltablues waar Johnson onlosmakelijk mee verbonden is. Hoewel de titeltrack nog wel in de buurt komt met zijn bluesharp en de rauwe gitaar.

Dat gegeven is misschien in eerste instantie een teleurstelling, maar het wil niet zeggen dat het een slecht album is. Alleen al bij het lezen van de namen van de muzikanten die Principato assisteerde bij het opnemen van het album kan de liefhebber zijn vingers af likken. Wat te denken van Chuck Leavell (The Rolling Stones, Allman Brothers) op toetsen en Willy Weeks (Eric Clapton, Gregg Allman) op bas, of Steve Wolf(Danny Gatton) op bas en Tommy Lepson (Danny Gatton) op orgel?

Samen met deze muzikanten levert Principato een album af dat muzikaal gezien een mix van rock,funk,blues en latin is. Zeker dat laatste hoor je terug bij een song als het instrumentale ‘Falls Church, Virginia 22042’ wat je doet denken aan Carlos Santana. Principato doet hierbij nauwelijks onder voor die andere gitaarheld. Ook de ritmesectie in ‘Knocking On The Door’ voorziet de track van een latinsausje, terwijl de zang en het gitaarspel juist weer aan Gary Moore doen denken. Hiernaast maakt Principato ook een prettig uitstapje naar de reggae op ‘What Goes Around(Comes Back Around)’. Het is niet eens zo`n grote stap vanaf de blues als je je bedenkt dat Eric Clapton reggae bij het grote publiek bracht met zijn versie van Bob Marley`s ‘I Shot The Sherrif’.

Een tweede minpunt aan Robert Johnson Told Me So is het gegeven dat er slechts acht tracks op het album staan. Eigenlijk zelfs maar zeven aangezien de afsluiter een reprise is van ‘It Ain`t Over(Til It`s Over)’. Het is overigens een prima Southernstyle bluestrack die tot de betere tracks van het album mag worden gerekend. Waar ‘It Ain`t Over(Til It`s Over)’ opvalt door zijn aanstekelijke refrein, kruipt hoogtepunt ‘The Rain Came Pourin`Down’ op zwaarmoedige toon aan je voorbij. Principato benadrukt nog maar eens met hoeveel gevoel hij zijn gitaar bespeelt.

Doordat Tom Principato je met de albumtitel op het verkeerde been zet is de kans aanwezig dat je de plaat teleurgesteld in de kast zet. De karige tracklist werkt hierbij niet in het voordeel. Het zou echter zonde zijn om Robert Johnson Told Me So in de kast te laten verstoffen, want daarvoor zijn de tracks op het album simpelweg te goed.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Tom Principato Label:Dixiefrog
Cover Earthless - From The Ages

Earthless - From The AgesVijfenzestig minuten, volledig instrumentaal en slechts vier nummers. Daarvan...

Cover Spindrift - Ghost Of The West

Spindrift - Ghost Of The West Country is alweer een tijdje bezig met een flinke opmars. Hebben we hier in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT