RECENSIE: Janice - Little Clouds of Trust

Cover Janice  - Little Clouds of Trust
recensie cijfer 2013-04-26 Zou Emile Berliner, uitvinder van de grammofoonplaat, ooit hebben kunnen vermoeden dat zijn uitvinding voorbijgestreefd zou worden door een kleiner schijfje met de naam compact disc? En zou Berliner ooit hebben kunnen denken dat vinyl anno 2013 weer helemaal hip zou zijn? Zo hip zelfs dat artiesten tegenwoordig hun cd zo laten persen dat er groeven in staan? De EP van het Friese duo Janice, bestaande uit zangeres Janneke Brakels en gitarist Raoul Bakker, is er eentje uit die laatste categorie. Naast een fraai vormgegeven persmap ziet de cd er niet alleen uit als een grammofoonplaat, hij voelt ook zo aan. Er zijn slechtere manieren om je EP te presenteren. Een positieve binnenkomer in ieder geval.

Dat geldt ook voor de aanstekelijke openingstrack op de zes tracks tellende EP Little Clouds Of Trust. Meteen valt op dat de productie goed verzorgd is. De muziek klinkt helder en glad, maar niet té glad. De zang en het instrumentarium zijn goed in balans. Niet alleen het spel van Bakker en Brakels, maar ook dat van bassist Auke Haaksma, drummer Tim Brinks en toetsenist Pim Kamp komt hierdoor tot zijn recht. Het maakt van ‘Song For You’ een pakkende opener.

Waar ‘Song For You’ en ‘What`s Going On’ soulvolle poptracks zijn, kan Janice ook met een gevoelige ballad als ‘Owner Of My Heart’ prima uit de voeten. Niet dat er veel nieuws onder de zon is, maar wederom sterk spel en dito zang zorgen ervoor dat de song binnenkomt. Dat geldt ook voor ‘Nobody Listens’ hoewel die song in zijn geheel wat minder beklijft. Opvallend genoeg is het refrein zo sterk dat het toch in je hoofd blijft hangen. Een kwaliteit die alle liedjes op Little Clouds Of Trust bezitten.

Na ‘Nobody Listens’ geeft Janice goed gas met het avontuurlijke en uptempo ‘All Gone’, waarop Raoul Bakker mede met zijn solo laat horen waarom hij als gitarist al meespeelde met acts als Waylon, Candy Dulfer, Pam Feather, Postman en Jenny lane. Op de sterke afsluiter ‘Did You Really Think’ halen alle muzikanten nog eens het onderste uit de kan met sterke solo`s op orgel, gitaar en bas.

Janice levert met Little Clouds Of Trust een meer dan degelijke EP. Een EP met voornamelijk soulvolle pop met hier en daar een scherp randje. Hoe gevoelig een fraaie ballad als ‘Owner Of My Heart’ ook mag zijn, de muzikanten lijken het best tot hun recht te komen bij de wat avontuurlijkere tracks als ‘Did You Really Think’, ‘All Gone’ en het aanstekelijke ‘Song For You’. Laat we hopen dat dit het uitgangspunt voor het toekomstige album is.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Janice Label:Marista
Cover Joe Bonamassa - An Acoustic Evening at The Vienna Opera House

Joe Bonamassa - An Acoustic Evening at The Vienna Opera House Joe Bonamassa houdt ervan om bezig te blijven. De afgelopen tijd zagen wij...

Cover Axel Rudi Pell - Live On Fire

Axel Rudi Pell - Live On Fire Dat Axel Rudi Pell weer eens met een dvd op de proppen zou komen mag geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT