RECENSIE: Erin McKeown - Manifesta

Cover Erin McKeown - Manifesta
recensie cijfer 2013-02-22 Acht Albums. Drie EP’s. Twaalf jaren van non-stop touren wereldwijd. Toch zal bij veel mensen bij het horen van de naam Erin Mckeown geen belletje gaan rinkelen. Ze tourde met grote namen als Josh Ritter, Thea Gilmore en Ani DiFranco en flirtte in de afgelopen jaren met zeer uiteenlopende muzikale stijlen, waaronder pop, folk, jazz, rock en zelfs elektronische muziek. Haar politiek getinte teksten en sociale engagement zijn al geruime tijd met haar muziek verweven, maar met haar negende volwaardige studio album Manifesta misschien wel meer dan ooit tevoren. In een krappe zes dagen werd het geld voor dit album door haar fans opgebracht via het Pledge Music platform.

Wat meteen opvalt is de diversiteit aan stijlen die Mckeown etaleert op dit schijfje. Waar liedjes als ‘The Politician’ en ‘Histories’ nog onder radiovriendelijke pop vallen, is een nummer als ‘That’s Just What Happened’ een jazzy nummer, dat vooral in het intro een beetje aan Norah Jones doet denken.
Lome zondagmorgen pop (denk: Jason Mraz) is er nog te vinden in het duet ‘Instant Classic’ (met Ryan Montbleau) en zo kan ik nog wel even doorgaan om mijn punt te maken. Deze afwisseling maakt het album makkelijk luisterbaar en verteerbaar.

Helaas is niet elk liedje een schot in de roos. Vooral in het middengedeelte bevinden zich een aantal ronduit saaie nummers, met als dieptepunt de titeltrack; een zes minuten voortkabbelend nummer, dat weliswaar een sterke tekst heeft, maar veel te eentonig is om de volledige tijdsduur te blijven boeien. Een hoogtepunt is er te vinden in single ‘The Jailer’; een lied waarin een goede, verhalende tekst gecombineerd wordt met een funky ritme en een lekkere melodie. En zo leunt het album een beetje op twee gedachten. Enerzijds zijn er puntige, opzwepende, swingende composities. Daar staat echter tegenover dat er zoveel tussen stijlen gewisseld wordt, dat het moeilijk is om in de sfeer van het album te komen als luisteraar. Tekst, spel en muzikaliteit is echter zo bovengemiddeld, dat het geheel toch nog een ruime voldoende scoort.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Erin McKeown Label:Bertus
Cover The Mahones - Angels & Devils

The Mahones - Angels & DevilsIedereen kent Flogging Molly en Dropkick Murphys, maar zodra The Mahones...

Cover 77 Bombay Street - Oko Town

77 Bombay Street - Oko Town Het heeft al de nodige muzikale pracht opgeleverd, familieleden die samen het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT