RECENSIE: Erin McKeown - Hundreds of Lions

Erin McKeown – Hundreds Of Lions
recensie cijfer 2010-01-01 Als we haar met covers gevulde album Sing You Sinners (2007) en de live plaat Lafayette (2007) meetellen dan is de Amerikaanse singer-songwriter Erin McKeown met nieuweling Hundreds Of Lions al weer aan haar zevende langspeler in tien jaar tijd toe. En dat is op zich niet zo heel opvallend, maar als we de nieuwe boreling onbezonnen en ongeïnformeerd beluisteren (zoals in eerste instantie het geval was bij uw recensent) dan klinkt een en ander eigenlijk nogal zoekende en een klein beetje gezichtsloos; als ware het de debuutplaat van een piepjonge zangeres die heel wat talent in huis heeft, maar al haar verschillende helden nog net iets te veel poogt te imiteren.

Hoe dan ook, muzikaal vallen er op Hundreds Of Lions heel wat streepjes Burt Bacharach in combinatie met Jolie Holland, Fiona Apple, Regina Spektor en Ani Difranco te ontwaren. Vocaal doet McKeown dan weer regelmatig aan de fijne zalvende stem van Suzanne Vega denken. Als geheel laat het album zich dan ook het best typeren als een poppy folkplaat met een uitermate dromerig karakter.

‘The Foxes’, ‘(Put The Fun Back In The) Funeral’ en ‘The Lions’, de absolute hoogtepunten van het album, slepen je moeiteloos mee in McKeown’s vertellingen en bezwerende (afwisselend rijk georchestreerde en sober ingekleurde) muzikale wereld. Maar als geheel kent het schijfje toch net iets te weinig weerhaakjes en eigenheid om een blijvende indruk achter te laten.

Toch charmeert McKeown beslist en een draak van een album is Hundreds Of Lions allerminst; het kabbelt in ieder geval best lekker voort allemaal. Euforisch zijn we niet, maar nieuwsgierig naar eerdere releases heeft dit schijfje ondergetekende in ieder geval gemaakt. En bovengenoemde favoriete tracks zullen de komende tijd ook nog regelmatig opgezocht worden. Wie weet groeit het album als geheel dan ook nog wel wat meer.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Erin McKeown Label:Righteous Babe
Gliss – Devotion Implosion

Gliss - Devotion ImplosionShoegazen mag weer. Voor het uit Los Angeles/Kopenhagen afkomstige trio...

Nicolay - City Lights Vol. 2: Shibuya

Nicolay - City Lights vol. 2: Shibuya Nicolay is een Nederlandse producer die momenteel in Amerika woont. Samen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT