RECENSIE: Jettblack - Raining Rock

print
mail to friend
Cover Jettblack - Raining Rock
recensie cijfer 2012-07-05 Het regent zonnestralen. Het regent meters bier. Het regent harder dan ik hebben kan. It’s raining men. It’s raining again. Raining blood. Waarschijnlijk zullen de makers van naamgenoot Raining Rock zich vooral in de laatste twee van respectievelijk Supertramp en Slayer kunnen vinden. Want Jettblack tapt uit een vergelijkbaar vaatje met scheurende gitaren en toch een likje commercieel bejag.

De heren zetten op Raining Rock een lekker in het gehoor liggend geluid neer dat wat doet denken aan Van Halen en Iron Maiden. Met stevige solo’s, een wat snijdende, doch ook vleiende stem en een prima opbouw in de nummers. Nergens wordt al te gek gedaan, maar al te veilige routes worden evenmin gekozen. Neem nu een nummer als ‘Prison of Love’, waar het commerciele jaren ’80 karakter bijna vanaf gutst. Met een catchy refrein, een solo’tje hier en daar zo’n typische uithaal her en der. Maar het beklijft en irriteert nergens.

Dat is knap, want veel bands stranden in het navolgen van oude helden, waar Jettblack er op onnavolgbare en zelfs ondefinieerbare wijze een soort hedendaags sausje overheen lijkt te hebben gegooid. Misschien zit dat hem ook wel in het feit dat het niet alles stadionrock is wat de klok slaat. Er passeren hardere tracks die minder geschikt zijn voor alle leeftijden. En vrijwel elke track heeft ergens een hook of een element dat de luisteraar niet verwacht. Het houdt het album afwisselend.

Jammer is het echter dat naar het einde toe de nummers toch iets fletser worden. Ze weten de luisteraar iets minder te boeien, ondanks bijvoorbeeld een baas van een solo op ‘Side Of The Road’. Hier sluipt langzaam de voorspelbaarheid in de liedjes. Het is slecht een smetje, want A bijvoorbeeld een typische Maiden-track als ‘The Sweet and The Brave’ mag er toch wel weer heel erg zijn.

Doch. Het gros van Raining Rock is een rockplaat met smaak. Jettblack heeft niet per se een uniek geluid, maar wel een bak energie waar je eng van wordt en bovendien het inzicht en vooral ook de muzikale kwaliteit om, zonder de hardrock ook maar enigszins in diskrediet te brengen, toch een toegankelijke plaat te maken. Dat kan alleen na veel polijstwerk en daar is Raining Rock een prima resultaat van.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Jettblack Label:Spinefarm / Universal
volgende recensie
Cover Miss Montreal - I Am Hunter

Miss Montreal - I Am HunterKom je ooit nog af van de beeldvorming die ontstaat in het begin van je...

Cover Gemma Ray - Island Fire
vorige recensie

Gemma Ray - Island Fire Gemma Ray stuurde vorig jaar al een klein voorproefje van haar nieuw plaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT