RECENSIE: Beach Boys - That's Why God Made The Radio

print
mail to friend
Cover The Beach Boys - That's Why God Made The Radio
recensie cijfer 2012-06-30 Oud. Heel Oud. Een band uit lang vervlogen tijden. Maar wel een van naam en faam. The Beach Boys. Het is zelfs vandaag de dag vreemd als je iemand treft die nog nooit van deze inmiddels al vijftig lentes tellende surfrockband heeft gehoord. Na het uitkomen van het verloren gewaande Smile(2011), werd het vijftigjarig bestaan de aanleiding voor een nieuw studioalbum, getiteld That`s Why God Made The Radio. Maar eerlijk is eerlijk, zijn er mensen die serieus nog wachten op nieuw materiaal van dit icoon uit de popmuziek? Je zou denken van niet. Schaf The Platinum Collection aan en je hebt precies al de toppers uit het extreem rijke repertoire van de heren.

Alles wat je kent van dat extreem rijke repertoire hoor je terug op That`s Why God Made The Radio. Dat was ook wel een beetje te verwachten na de release van de titeltrack. Als een band zoveel materiaal heeft, is het moeilijk om te zeggen dat het een topsong is, maar de single liet mij persoonlijk inzien hoe goed de band eigenlijk nog steeds is. ‘That`s Why God Made The Radio’, dat Brian Wilson al in 1988 schreef, laat je terugverlangen naar de hoogtijdagen van de band, zelfs als je ze helemaal niet meegemaakt hebt. Dat is ook de sfeer die over het hele album hangt. Songs als ‘Shelter’, ‘Daybreak Over The Ocean’ en ‘Beaches In Mind’ zijn dan misschien niet de sterkste van het album, ze zijn catchy genoeg en grijpen terug naar de gloriedagen van weleer. Het zijn de bekende meerstemmige harmonieën en de heerlijke melodielijnen die de songs enerzijds misschien wat gedateerd over doen komen, maar die anderzijds juist voor een fris, warm en jeugdig sound zorgen.

Waar het middenstuk van That`s Why God Made The Radio qua niveau wat achter blijft, zijn de eerdergenoemde single, ‘Isn’t It Time', ‘Spring Vacation’ en ‘The Private Life Of Bill And Sue’ in de kop van het album een fraaie aanvulling op het bestaande repertoire. Maar vooral het sluitstuk laat nog een keer horen waarom Brian Wilson en zijn kompanen zo`n grote naam hebben in de muziekwereld. Waar het pakkende ‘Strange World’ nog een kind van de jaren tachtig is, wordt er in stijl afscheid genomen met de schitterende en sterk gezongen songs ‘From There To Back Again’, hoogtepunt ‘Pacific Coast Highway’ en het vredige ‘Summer`s Gone’.

Het is mooi om te zien dat een band die al zo lang meedraait, na al die tijd nog steeds een meer dan degelijk album kan produceren. De kans dat dit het laatste wapenfeit van The Beach Boys is, lijkt heel groot. Gelukkig kunnen we stellen dat That`s Why God Made The Radio wel een afscheid in stijl zou zijn.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Beach Boys Label:Capitol Records
volgende recensie
Cover Skinny Lister - Forge and Flagon

Skinny Lister - Forge and Flagon Skinny Lister behoeft onder de Britse festivalbezoekers geen introductie...

Cover Storm Corrosion - Storm Corrosion
vorige recensie

Storm Corrosion - Storm Corrosion Het kon niet uitblijven dat Steven Wilson en Mikael Åkerfeldt samen een album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT