RECENSIE: Omar - Sing (If You Want It)

Omar – Sing (if you want it)
recensie cijfer 2011-09-18 In 1992 scoorde Omar een hit met ‘There’s Nothing Like This’. Een perfect zomernummer, met een baslijn die je nooit meer uit je hoofd krijgt. Hij werd een gevestigde naam in de Britse soul muziek, maar wist het succes van de eerste hit nimmer te evenaren. Ondanks het uitblijven van mainstream hits was en is Omar zeer geliefd onder beroemde collega muzikanten, zoals Angie Stone en Stevie Wonder.

In 2006 kwam zijn zesde volledige album Sing (If You Want It) uit. Het was vijf jaar stil geweest rond Omar en de cd werd aangekondigd als zijn comeback. Helaas ging het label dat zijn nieuwe werk uitbracht een maand later failliet en stortten de verkoopcijfers in. Het Engelse Tru Thoughts label vindt nu dat zijn werk nooit de kans heeft gekregen die het verdiende en brengt het opnieuw uit met twee nieuwe bonus tracks.

Sing (If You Want It) heeft nog niet aan kracht ingeboet. De muziek is tijdloos en vele gastoptredens zorgen voor de nodige afwisseling. In het toepasselijk getitelde instrumentale ‘Lift Off’ wordt de toon gezet voor de sfeer van het album: relaxed en funky tegelijk. De titeltrack ligt makkelijk in het gehoor, maar mist een scherp randje. ‘Be A Man’ met zangeres J.C. Bentley heeft dat randje wel degelijk. De kraakheldere saxofoon geeft blues elementen aan het nummer en het Latin ritme doet de rest.

Angie Stone verleent haar bescheiden, maar zeker niet onverdienstelijke medewerking aan ‘All For Me’, een lome stuwende track in D’Angelo traditie en ‘Stylin’, een funky disco song. Estelle laat zich van haar rappende kant zien op ‘Lay It Down’, dat een duidelijke hiphopvibe oproept. Hierin gaat Omar nog een stapje verder op ‘Gimme Sum’, door maar liefst vier rappers op te laten draven. Common is daarvan de bekendste en hij past het beste bij de vloeiende soul van Omar.

De meest interessante bijdrage is echter die van niemand minder dan Stevie Wonder op ‘Feeling You’. Een track die Earth Wind & Fire achtige kwaliteiten heeft en zijn hoogtepunt bereikt wanneer Stevie begint te scatten. Opvallend is hoe alle gasten alle ruimte aan Omar laten om zijn stempel te drukken, waardoor het geheel heel eigen blijft klinken. Van de songs waarop Omar solo schittert is ‘Ghana Emotion’ een uitschieter. De herinneringen aan zijn moederland doen je verlangen naar plekken waar de zomer het hele jaar aanhoudt.

Er valt helaas ook iets aan te merken op deze re-issue: de toegevoegde bonustracks. ‘Dancing’ is gebaseerd op een kale Dancehall beat en valt uit de toon bij de rest van het album. ‘It’s So…’ is in de originele versie een kunstig uitgevoerd Cubaans aanvoelend nummer, maar in de remix door Bob Sinclar totaal overbodig. Desondanks is Sing (If You Want It) een zeer sterk album, dat opnieuw aandacht verdient.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Omar Label:Rough Trade Distribution
Japanese Voyeurs - Yolk

Japanese Voyeurs - YolkNa een tijd via het internet nummers gelekt te hebben, werpt Japanese...

Jussa Lampal Nonet ft. Jukka Eskola – Lampela x Eskola

Jussi Lampela Nonet ft. Jukka Eskola - Lampela & Eskola De Finse jazzmuzikant Jukka Eskola is met zijn nieuwste release al weer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT