RECENSIE: The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey

The Cambodian Space Project – 2011: A Space Odyssey
recensie cijfer 2011-10-03 De Australische muzikant en filmmaker Julien Poulson bezocht Cambodja meerdere malen en op het moment dat hij Srey Thy ontmoette, die later de zangeres zou worden van hun band The Cambodian Space Project, was hij in het land om een documentaire te draaien over de traditionele Cambodjaanse muziek. Sinds het land midden jaren zeventig leed onder de genocide van Pol Pot en zijn Rode Khmer, is het economisch nog steeds niet over de zware klap heen. Srey Thy groeide dan ook op in armoede en vluchtte een paar jaar geleden naar de hoofdstad Phnom Penh om in een karaokebar als zangeres en hostess aan de slag te gaan.

Het verhaal achter de band is in eerste instantie indrukwekkender dan de muziek. Op hun eerste full album 2011: A Space Odyssey horen we vooral een vrij amateuristische productie en niet al te ingewikkelde nummers. Aanvankelijk lijkt dit dus meer een gimmick, een band die vooral bedoeld is voor mensen die wel eens willen tonen wat ze nu weer ontdekt hebben op muzikaal vlak (o ja, ze bestaan nog steeds en ze zijn nog even talrijk als voor het ontstaan van het internet). Toch kan de typische Westerse jaren zestig sound na verloop van tijd de gemoederen wat bedaren, want voor je het weet is er een liedje of twee, drie van deze plaat dat zich vastzet op je hersenpan en daar een tijd blijft malen. Vaak kregen we het gevoel naar een Aziatische versie van Jefferson Airplane te luisteren, aangevuld met folklore en gipsy. Pol Pot wou toen hij aan de macht alle lokale cultuur uitroeien, maar dertien jaar na zijn dood lijkt dit voltooid verleden tijd, want door toedoen van deze band wordt er nieuw leven geblazen in de traditionele Cambodjaanse muziekcultuur.

Het verhaal lijkt indrukwekkender dan het gehoorde resultaat van deze samenwerking. Het album zal niet veel potten breken, maar vormt eerder een aanvulling op de spectaculaire verbeeldingskracht van een land dat nog steeds de wonden likt na enkele jaren wrede dictatuur.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:The Cambodian Space Project Label:Munich Records
Wu-Tang – Legendary Weapons

Wu-Tang Clan - Legendary WeaponsDe volwaardige nieuwe van Wu-Tang Clan is aangekondigd voor 2012, dus wordt...

Redemption – This Mortal Coil

Redemption - This Mortal Coil Artiesten hebben inspiratie nodig om tot prestaties te komen. Dat die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT