VERSLAG: Altın Gün - 29/04 - Patronaat

Podiuminfo was aanwezig bij Stage 1,5: Altin Gün - Pilot Event in Patronaat voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 8 foto's.

Bekijk de Altın Gün - 29/04 - Patronaat foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Altin Gün

Op de tweede dag van Testen voor Toegang hebben de heren en dame van Altin Gün de eer om het stof van de Haarlemse toptempel af te blazen. De band is al een aantal jaar zeer succesvol met covers van Turkse bands uit de jaren zestig en zeventig. Altin Gün is zo’n band die het internationaal goed doet, maar die lang niet bij iedereen in Nederland bekend is. Altin Gün kreeg voor haar tweede album een Grammy nominatie, wordt regelmatig genoemd in internationale pers en speelde pre-corona over de hele wereld.

Afgelopen februari verscheen het derde album van Altin Gün. De psychedelische Turkse folkrock beweegt zich hierop meer nadrukkelijk naar synthesizers, electro en disco. Deze aanvulling doet het live goed. Als zangeres Merve Dasdemir en Erdinç Ecevit Yildiz samen de synthesizers spelen dan ontstaat er een Turkse mix van BeeGees en Daft Punk, zonder de hoge stemmen. Het resultaat komt nog het dichtst in de buurt van de Gorillaz. Bijvoorbeeld tijdens ‘Ordunun Dereleri’ waar het ritme enigszins doet denken aan ‘Last Living Souls’ van Gorillaz. Het resultaat is net zo dansbaar.

De repetitieve ritmes versterken dat verder. Ook in de andere liedjes. Erdinç speelt regelmatig de bağlama; een soort luit waar de typische melodieën uit het Midden-Oosten en Centraal Azië uit vloeien. Melodieën die ook oproepen tot dansen. Dat wordt versterkt door de swingende bongo’s en gitaarspel.

Altin Gün schudt de lange afwezigheid van live muziek van ons af met een eigentijdse Turkse mix van psychedelica, disco en folkrock. Het voelt nostalgisch, maar net zo goed modern en futuristisch. Stilstaan is geen optie, maar helaas is dat nu niet de verplichting tijdens Testen voor Toegang. Terwijl Merve, Erdinç, Jasper Verhulst en vrienden het Patronaat opzwepen rest er bij het publiek geen andere keuze dan instemmend te knikken. Op het laatste liedje gaan de handen nog de lucht in, maar Altin Gün verdient een dansende massa.

FOTOGRAFIE: Joyce van Doorn  

Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat Altın Gün foto Altın Gün - 29/04 - Patronaat
 
 

S10 - 29/4 - PODIUM VICTORIES10 reist af naar Alkmaar voor een testen-voor-toegang concert in Poppodium...

DEWOLFF - 28/04 - PATRONAAT DeWolff is naar Haarlem gekomen om de grote zaal in Patronaat weer eens...